Kiina ei ole rokottanut vanhuksiaan kunnolla, joten koronasulut jatkuvat – Monet vanhukset kertoivat HS:lle, että heitä on kehotettu olemaan ottamatta rokotetta

Yli 40 prosenttia Kiinan yli 80-vuotiaista ei ole saanut yhtään rokoteannosta. Jos omikronmuunnos leviäisi vapaasti, Kiinassa kuolisi 1,5 miljoonaa ihmistä, enimmäkseen iäkkäitä.

Eläkeläiset ohittivat rokotusaseman Pekingissä tällä viikolla.

13.5. 9:10

Peking

Muu maailma avautuu, mutta Kiina sulkee kaupunkejaan ja ihmisiä koteihinsa tiukemmin koskaan ennen.

Suuri ja ehkä jopa suurin syy Kiinan jääräpäisen tiukalle koronapolitiikalle on vanhusväestön heikko rokotekattavuus. Jos omikronmuunnos leviäisi vapaasti, Kiinassa kuolisi uusimman arvion mukaan 1,5 miljoonaa ihmistä. Suuri osa olisi rokottamattomia vanhuksia.

Miksi Kiinan vanhukset eli virusta vastaan heikoimmat ovat niin huonosti rokotettuja koronavirusta vastaan, vaikka muu väestö on sangen hyvin rokotettua? Kuinka Kiina on näin epäonnistunut?

Video näyttää, kuinka Shanghain miljoonakaupunki hiljeni koronasulun takia:

Aikaa rokotusten järjestämiseen oli hyvä tovi ennen kuin omikron-aallot ja kaupunkien sulut alkoivat kunnolla vasta vuodenvaihteessa.

Kiina on alkanut viime aikoina kovasti propagoida vanhuksille rokotteen ottamisen puolesta. Hallinto on selvästi huolissaan tilanteesta.

Ainakaan vielä propaganda ei näytä tehoavan täysillä. HS:n näkemät rokotusasemat Pekingissä olivat tällä viikolla lähes tyhjiä, ja samaa viestiä kuuluu eri puolilta maata.

Yli 40 prosenttia Kiinan yli 80-vuotiaista ei ole saanut yhtään rokoteannosta, ja vain 20 prosenttia heistä on ottanut kolmannen rokotteen, kansalliset tilastot kertoivat maaliskuun puolivälissä.

Yli 60-vuotiaista yli 100 miljoonalla ei ole kolmatta rokotetta, mikä on merkittävää, sillä yleinen kiinalainen rokote näyttäisi olevan kunnon terässä vasta kolmannen piston jälkeen.

Kiina ei ole suostunut käyttämään kuin omia rokotteitaan, vaikka ne toimivat yleisimpiä länsirokotteita heikommin. Syynä lienee Kiinan valtion johdon julistus siitä, että Kiina osaisi hoitaa koronakriisin paremmin kuin muut maat.

Kampanjoista huolimatta rokotusasemilla on ollut viime päivinä tyhjää.

Yleinen uskomus Kiinassa on, että iso osa vanhusväestöstä ei vain halua rokotetta. Ja näin varmasti monen kohdalla onkin.

HS jututti tällä viikolla kymmentä rokottamatonta ikäihmisistä tai heidän aikuista lastaan. Viisi kertoi rokottamattomuuden syyn olevan se, että rokotus ei ole tarpeen tai siitä voi tulla haittavaikutuksia.

Yllättäen viisi ikäihmistä tai heidän omaistaan sanoi rokottamattomuuden syyksi sen, että heitä on kielletty ottamasta koronarokote tai käsketty välttämään sitä.

”Naapurikomitea sanoi, että rokotetta ei pitäisi ottaa, jos iäkkäällä ihmisellä on joku sairaus, kuten sokeritauti”, kertoi 69-vuotias Song Jimin puhelinhaastattelussa Pohjois-Kiinan Harbinista.

Naapurikomitea valvoo kiinalaisia korttelitasolla.

Songin verensokeri on koholla, joten hän ei ottanut rokotetta. Hän arvioi, että puolet hänen ikäisistään tutuista on toiminut samoin.Myös pekingiläinen nainen kertoi, että hänen iäkäs isänsä haluaisi rokotteen, mutta lääkäri kielsi sen ottamisen isän sokeritautiin vedoten.

Song kuitenkaan ei itsekään kaipaa rokotusta.

”Uskon, että riittää, kun käytän maskia, pesen käsiä ja pysyn poissa väkijoukoista.”

Yli 60-vuotiaille rokotteen ottajille luvataan Pekingissä ensimmäisestä rokotteesta elintarvikkeita noin 30 eurolla, toisesta rokotteesta noin 20 eurolla ja kolmannesta pieni lahja.

Ilmiön taustalla lienevät Kiinan koronarokotuksen alkuajat. Silloin Kiina rokotti vain alle 60-vuotiaita, ja monille sekä terveydenhuollon ammattilaisille että iäkkäille itselleen iskostui ajatus rokotteen sopimattomuudesta vanhoille ja erityisesti kroonisesti sairaille.

Epäilys rokotteen vaarallisuudesta vanhoille ja sairaille elää yhä, vaikka viranomaiset ovat muuttaneet kantansa.

Useissa muissa maissa juuri riskiryhmät eli sairaat ja vanhat on pyritty rokottamaan ensimmäisinä. Kiina puolestaan pyrki aluksi isoon yleiseen rokotekattavuuteen.

Rokotteen ottaminen on Kiinassa vapaaehtoista. Käytännössä kuitenkin useimpien valtion työntekijöiden ja esimerkiksi monien opiskelijoiden ja koululaisten on ollut pakko ottaa rokote. Eläkeläisillä tällaista salattuakaan pakkoa ei ole.

Vanhuksia kuvataan Kiinassa usein jääräpäisiksi. He ovat tottuneet siihen, että nuoremmat kuuntelevat ja kunnioittavat heidän mielipiteitään. Niinpä he eivät ole helpoin ryhmä taivuteltavaksi.

Nyt rokotteiden ottajille tarjotaan ruokalahjoja. Esimerkiksi Pekingissä ensimmäisen rokotteen ottaja saa elintarvikkeita noin 30 eurolla ja toisen rokotteen ottaja 20 eurolla. Joissain kaupungeissa lahjat ovat olleet huomattavasti isompia.

Kiinassa koronatartuntoja on ollut vähän verrattuna useimpiin muihin maihin, sillä ilmenneet virusryppäät on pyritty heti nujertamaan tehotestauksin ja suluin.

Pekingin Chaoyangin kaupungiosassa ravintolat ja huvittelupaikat on suljettu ja ihmisiä on pyydetty olemaan etätoissä. Kauppakeskuksessa on hiljaista.

Kun tartuntavaara on ollut pieni, rokotteet eivät ehkä ole tuntuneet niin ajankohtaisilta. Sitten kun virus iskee rytinällä, kuten Shanghaissa äskettäin kävi, rokottaminen on jo myöhäistä. Nimenomaan iäkkäät rokottamat ovat kuolleet Shanghaissa.

Lue lisää: Koronasulussa olevan Shanghain vihaiset asukkaat tappelevat lukuisilla videoilla poliisien kanssa – Kyteekö Kiinassa vallankumous?

Vaikka kaupungit kampanjoivat kovasti iäkkäiden rokottamisen puolesta, eri viestimet ovat huomanneet monien rokotusasemien sulkeutuneen.

Niiden henkilökunta on siirretty koronatestausasemille, kun Kiina yrittää monissa isoissa kaupungeissa estää Shanghain tapaista omikronin ryöpsähdystä.

Esimerkiksi Pekingissä iso osa 20 miljoonan asukkaan kaupunkilaisista testataan joka päivä.

Kiinan rokottamattomat vanhukset vaikuttavat myös Suomeen, sillä Kiinan koronapolitiikka hidastaa nyt kovasti jättiläismaan taloutta, mikä näkyy viiveellä Suomessakin.

Pekingiläiset jonottavat pakolliseen, päivittäiseen koronatestiin Pekingin Chaoyangin kaupunginosassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat