Tutkija pitää huomionarvoisena, että Putin mainitsi puheessaan kaatuneet ja haavoittuneet

Aleksanteri-instituutin johtaja uskoo tappioiden myöntämisen luovan tilaa kritiikille ja yleisemmälle tyytymättömyyden nousulle.

Venäjän presidentti Vladimir Putin pitämässä puhetta voitonpäivän paraatissa Moskovan Punaisella torilla.

9.5. 14:31 | Päivitetty 9.5. 15:02

Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kangaspuron näkemyksen mukaan Vladimir Putinin voitonpäivän puhe ei sisältänyt suuria yllätyksiä. Hän kuitenkin pitää huomionarvoisena sitä, että Putin mainitsi puheessaan [Ukrainassa] kaatuneet ja haavoittuneet sotilaat. Kangaspuro arvelee tappioiden olevan niin mittavia, että asiasta ei voinut olla puhumatta.

”Tähän asti tappioista on oltu aika hiljaa. Putin lupasi puheessaan, että kaatuneiden ja haavoittuneiden perheistä pidetään huolta. Ilmeisesti heitä on niin paljon, että tämäkin puoli asiasta oli pakko huomioida.”

Markku Kangaspuro

Kangaspuro uskoo, että kärsittyjen tappioiden mainitseminen Putinin puheessa antaa omaisille oikeuden ryhtyä puhumaan asiasta ja tekee tilaa sodan kustannusten kritiikille.

”Aikaisemmissa Venäjän johdon erilaisia sosiaalisia kysymyksiä koskevissa lupauksissa ollaan huomattu, ettei huolehtiminen kovin nopeasti välttämättä tapahdu. Helppo kuvitella, että tämä antaa lisäpotkua tyytymättömyydelle. Tämä saattaa olla myös kanava yleisemmällekin tyytymättömyyden nousulle.”

Kangaspuron mukaan tämä voi johtaa siihen, että venäläisten kaatuneiden ja haavoittuneiden sotilaiden perheet voivat alkaa vaatia vastauksia tappioiden määristä.

”Putinhan ei maininnut tappioiden tarkkaa määrää. Huhuja rintamalta tuotuja sotilaita täynnä olevista sairaaloista on jo jonkin aikaa liikkunut. Kyllä se totta kai johtaa kysymykseen siitä, että kuinka suuret tappiot tosiasiassa ovat.”

Sinikukka Saari

Ulkopoliittisen instituutin johtava tutkija Sinikukka Saari jakaa Kangaspuron näkemyksen siitä, ettei Putinin voitonpäivän paraatissa pitämä puhe ollut poikkeuksellinen.

”Puheessa ei ollut mitään niin yllättävää tai radikaalia. Odotus oli, että Ukrainan tilanne sidotaan tiukasti suureen isänmaalliseen sotaan ja että taistelu ’natseja’ vastaan jatkuu. Yhdysvaltojen roolin korostaminen, historian väärentäminen, russofobia – kaikki peruselementit esiintyivät Putinin puheessa.”

Ennen voitonpäivän paraatia spekuloitiin, että Putin voisi julistaa Venäjällä liikekannallepanon, mutta julistus jäi lopulta tekemättä. Saari kertoo, ettei hän henkilökohtaisesti odottanut Putinin julistavan liikekannallepanoa.

”Se olisi Putinille suuri poliittinen riski. Esimerkiksi Moskovassa sota ei kosketa valtavan paljoa tavallisen keskiluokkaisen elämää. Liikekannallepano toisi sodan eri tavalla konkreettiseksi. Nyt suurin osa sotilaista on pienistä kylistä, ja jos joukko laajenisi, kyllä sota sitten tiedostettaisiin ihan eri tavalla.”

Vaikka puhe itsessään ei sisältänyt suuria yllätyksiä, Saaren mukaan Putinin esiintyminen oli poikkeuksellista ottaen huomioon huhut koskien presidentin terveyttä.

”Hänen terveydentilaa on spekuloitu paljon. Hän oli kuitenkin selkeästi hyvinvoivan oloinen, virkeä, rento ja yllättävän itsevarma.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat