Lässähtänyt paraati ja selittelevä puhe kertovat Putinin alamäestä

Moskovan voitonpäivän paraatin suurin yllätys oli ylilentojen peruuntuminen, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Pekka Hakala kommentissaan.

9.5. 13:03

Moskovan voitonpäivän paraatia odotettiin etukäteen kauhulla: presidentti Vladimir Putinin pelättiin julistavan sodan lännelle tai Ukrainalle ja määräävän yleisen liikekannallepanon.

Mitään tällaista Putinin puheessa Punaisella torilla ei kuultu. Putin kertasi esittäneensä lännelle talvella neuvotteluja Euroopan turvallisuudesta mutta saaneensa vastaukseksi vain ydinaseuhkaa sekä juonitteluja ”uusnatsien” ja ”banderovitsien” kanssa.

”Venäjä antoi ennaltaehkäisevän iskun aggressiolle”, Putin sanoi viitaten meneillään olevaan ”erikoisoperaatioon Ukrainassa”. ”Tämä oli välttämätön, oikea-aikainen ja täysin oikea päätös – suvereenin, vahvan ja itsenäisen maan päätös.”

Selitys kuulostaa selittelyltä ja panee epäilemään, onko Ukrainan-sodan kannatus Kremlin tietojen mukaan laskusuunnassa ja laskeeko Putinin oma kannatus samaa tahtia.

Itse paraati jäi selvästi pienemmäksi ja lyhyemmäksi kuin aikaisempina vuosina. Varsinainen yllätys tuli juuri ennen paraatin alkua, kun Kremlin lehdistöpäällikkö Dmitri Peskov kertoi, että suunniteltu ilmavoimien ylilento oli peruttu.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan ylilentoon olisi osallistunut 77 ilma-alusta, mukana moderneinta sotatekniikkaa ja yksi Il-80-sodanjohtokoneista, joita myös ”tuomiopäivän lentokoneiksi” kutsutaan. Peskovin mukaan lennot peruttiin säätilan vuoksi, mikä oli ilmiselvä vale. Säässä ei ollut mitään vikaa, ja entä sitten vaikka olisi ollutkin?

Putin näytti olevan purskahtamaisillaan itkuun, kun hän laski seppelettä tuntemattoman sotilaan haudalle. Yhtä musertuneelta hän on näyttänyt viimeksi talvella 2000, ystävänsä ja esimiehensä, Pietarin ex-pormestarin Anatoli Sobtšakin hautajaisissa.

Paraati oli vähän kuin nuorisoseuran kesänäytelmä silloin, kun osallistujien keski-ikä on noin 70 vuotta.

Oikaisu 9.5. kello 14:10: Korjattu Anatoli Sobtšakin kuolinvuosi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat