Kiinan Xi Jinping puhui Saksan Olaf Scholzin kanssa: ”Euroopan turvallisuus tulee pitää eurooppalaisten käsissä”

Kiinan johtaja Xi Jinping puhui Ukrainasta Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa.

Kiinan johtaja Xi Jinping puhui Saksan liittokansleri Olaf Scholzin kanssa videotapaamisessa maanantaina.

10.5. 15:26

Kiinan johtaja Xi Jinping kommentoi maanantaina Euroopan turvallisuuspolitiikkaa videotapaamisessaan Saksan liittokanslerin Olaf Scholzin kanssa.

”Euroopan turvallisuus tulee pitää eurooppalaisten omissa käsissä”, Xi Jinping sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedotteen mukaan. Aiheesta kirjoitti myös South China Morning Post.

Johtajat keskustelivat Ukrainan sodasta ja Kiinan, Euroopan ja Saksan suhteista.

Xi Jinpingin mukaan Euroopan valtioiden pitäisi nyt ”tehdä kaikkensa” estääkseen konfliktin eskaloitumisen ”pisteeseen, josta ei ole paluuta”.

”Euroopan täytyy osoittaa historiallista vastuuta ja poliittista viisautta, muistaa Euroopan pitkäaikainen vakaus ja edistää ratkaisua vastuullisella tavalla”, hän sanoi Scholzille South China Morning Postin mukaan.

Kiinan näkemyksen mukaan Euroopan tulisi Ukrainan kriisin jatkuessa keskittyä rakentamaan itsenäistä eurooppalaista turvallisuuskehystä.

Kiina kannattaa EU:n ”strategista autonomiaa”, eli sitä, että Yhdysvallat ei vaikuta EU:n päätöksiin. Myöskään Kiinan ja EU:n suhteeseen ei hänen mukaansa vaikuta mikään ”kolmas osapuoli”, ja näin tulisi olla myös tulevaisuudessa, Kiinan ulkoministeriö kirjoittaa.

Kiinalla ja EU:lla on ”paljon enemmän yhteisiä intressejä kuin erimielisyyksiä”, Xi sanoi Scholzille.

Kiinan virallinen linja on puolustaa rauhaa, mutta se ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan tai lähtenyt mukaan länsimaiden Venäjään kohdistamiin sanktioihin.

Kiinan johtajan kommentit heijastavat osittain Venäjän pitkään jatkuneita vaatimuksia, että Euroopan tulisi huolehtia turvallisuudestaan ilman Yhdysvaltoja.

Venäjän mukaan erityisesti Itä-Euroopan maat eivät saisi liittyä sotilasliitto Natoon. HS:n tietojen mukaan Suomi ja Ruotsi aikovat jättää Naton jäsenhakemuksensa ensi viikon alkupuolella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat