Putin: Viime vuoden metsä­palo­katastrofi ei saa toistua Siperiassa – Ukrainan sota vaikeuttaa sotilaiden ja kaluston saamista sammutus­töihin

Siperiassa on roihunnut tänä vuonna jo noin 4 000 metsäpaloa. Viime vuonna Siperian metsäalasta katosi yli puolta Suomea vastaava alue.

10.5. 22:15

Venäjän presidentti Vladimir Putin on vaatinut viranomaisia pitämään huolen siitä, ettei Siperiaa kohtaa samanlainen metsäpalojen katastrofi kuin viime vuonna, uutistoimisto Reuters kertoo.

”Emme voi sallia viime vuoden tilanteen toistumista, kun metsäpalot olivat kestoiltaan pisimpiä ja voimakkaimpia vuosiin”, Putin sanoi tiistaina aluejohtajien kanssa pidetyssä videotapaamisessa.

Hätätilaministeri Aleksander Tšuprian kertoi Putinille, että tämän vuoden alusta alkaen on nähty noin 4 000 metsäpaloa 270 000 hehtaarin alueella, mikä on hieman Luxemburgia suurempi alue tai noin kaksitoista kertaa Helsingin maa-alueet.

Viime vuonna Siperian metsäpaloissa tuhoutui noin 19 miljoonaa hehtaaria metsää, mikä vastaa hieman yli puolta Suomen pinta-alaa. Savua levisi sekä suurkaupunkeihin että jopa pohjoisnavalle asti.

Kanadalainen yleisradioyhtiö CBC kertoi viime perjantaina, että Ukrainassa käytävä sota voi tänä vuonna haitata Venäjän kykyä torjua metsäpaloja. Venäjän ilmavoimien kalusto ja sotilaat ovat yleensä osallistuneet metsäpalojen sammuttamiseen, mutta nyt sekä kalustoa että miehiä on Ukrainassa.

CBC:n mukaan nyt palot saavat raivota paikoin valtoimenaan. Kesän saapuessa ja säiden lämmetessä metsäpalot siirtyvät pohjoisemmille alueille, joissa asuu vähemmän ihmisiä ja vähemmän sammutuksiin osallistuvia.

”Usein suurimmissa paloissa tarvitaan sotilaskoneita havaitsemaan ja vahvistamaan satelliittien ja paikallisten tietoja ja osallistumaan tulentorjuntaan Siperiassa. On kyseenalaista, onko tätä kapasiteettia saatavilla kesällä, jos sota jatkuu”, totesi Axios-uutissivuston haastattelema amerikkalainen ilmastotutkija Jessica McCarty Ohion osavaltion Miami-yliopistosta.

Metsäpalojen nostattama savu näkyi Morgudonin kylässä Irkutskin alueella viime lauantaina.

Venäjän Greenpeace-järjestö on arvioinut, että Siperiassa voi olla edessä samanlainen katastrofi kuin viime vuonna.

”Mikään ei ole muuttunut viime vuodesta. Nyt näyttää, että näemme todennäköisesti uuden merkittävän metsäpalokauden”, Greenpeacen metsäohjelmien johtaja Aleksei Jarošenko sanoi Reutersille.

Tutkijoiden mukaan ilmaston lämpeneminen ja metsäpalot kiihdyttävät ikiroudan sulamista, millä voi olla monia arvaamattomia seuraamuksia. Esimerkiksi kesällä 2016 Jamalin niemimaalla Siperiassa puhkesi yllättäen pernaruttoepidemia, jonka lähteenä pidettiin ikiroutaan aiemmin pakastuneita poronraatoja.

Ikiroutaan on sitoutunut valtavia määriä metaania ja hiilidioksidia. Ikiroudan sulaminen ja uusien kosteikkojen muodostuminen vapauttavat näitä kaasuja ilmakehään, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta entisestään.

Helsingin Sanomien viime vuoden lokakuussa julkaistun artikkelin Siperian ikiroudan sulamisesta voi lukea tästä linkistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat