Naton erikois­joukot harjoittelivat vain 160 kilometrin päässä Ukrainasta, vaikka Venäjä on aivan nurkan takana – tältä Mustan­meren harjoitus näytti

Harjoituksessa hiotaan maalla, ilmassa ja merellä toimivien joukkojen ammattitaitoja, joiden avulla vastataan hybridiuhkiin.

Sotilas laskeutui köyttä pitkin romanialaisesta Puma 330 -helikopterista Trojan Footprint 22 -harjoituksessa Mustallamerellä.

11.5. 3:38

Puolustusliitto Naton erikoisjoukot ovat harjoitelleet Mustallamerellä vain noin 160 kilometrin päässä Ukrainasta. Asiasta kertovat Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen USEUCOM ja uutiskanava CNN.

Nato-maa Romanian rannikolla maanantaina järjestetty harjoitus kuuluu laajempaan Trojan Footprint 22 -nimiseen harjoitukseen (TFP). Siihen osallistuu muun muassa Yhdysvaltain laivaston SEAL-erikoisjoukkoja yhdessä Nato-liittolaisten kanssa.

USEUCOM:n mukaan harjoitus toteutetaan Kaakkois-Euroopassa, Baltian maissa ja Mustanmeren alueella ja siinä osoitetaan joukkojen ”yhteistä sotilaallista valmiutta järjestäytyä ja vastata mihin tahansa kriisiin”.

Harjoitukset alkoivat viime viikon maanantaina ja niiden on määrä kestää perjantaihin saakka.

Tänä vuonna TPF-harjoitukseen osallistuu yli 3 300 henkilöä yli 30 eri maasta eli yli kaksinkertainen määrä verrattuna viime vuoteen. Ukraina oli tuolloin mukana muttei pystynyt osallistumaan tänä vuonna.

”Yksi prioriteettejamme on rakentaa vastustuskykyä vastapuolen yrityksille horjuttaa demokraattisia prosesseja ja arvoja”, sanoo kenraalimajuri David H. Tabor.

Harjoituksen aikana korostuvat etenkin maalla, ilmassa ja merellä toimivien joukkojen ammattitaidot, joiden avulla vastataan hybridiuhkiin.

CNN:n mukaan yksi harjoituksista on ollut esimerkiksi Romanian rannikolla toteutettu kuvitteellinen tilanne, jossa kapinallisten valloittama laiva tulee pysäyttää. Alukseen pääsemiseksi käytettiin helikopteria ja kumiveneitä.

Toisten maiden kanssa työskentelyn luulisi lisäävän vaikeusastetta, mutta CNN:n haastattelema romanialaissotilas sanoo vuosien harjoittelun tuottaneen tulosta.

”Ei ole ensimmäinen tai toinen kerta, kun teemme yhteistyötä. Me harjoittelemme Yhdysvaltain kanssa koko ajan, se oli hyvin yksinkertaista”, kertoi turvallisuussyistä nimettömänä pysyttelevä sotilas.

Vaikka harjoitustilanne onkin keinotekoinen, on Venäjän hyökkäys jo ulottautunut Romanian vaikutuspiiriin. Lähellä maan rannikkoa sijaitsevalla Ukrainan Käärmesaarella on käyty kiivaita taisteluita.

Strategisesti tärkeä saari on ollut Venäjän miehitysjoukkojen hallussa sodan alusta saakka. Viime päivinä Ukraina on vahvistamattomien venäläistietojen mukaan yrittänyt vallata saarta takaisin tuloksetta.

Naton erikoisjoukkojen virkamieslähde kertoo CNN:lle, että yhteisiin harjoituksiin osallistuminen on nyt erityisen tärkeää. Harjoituksista ei voi perääntyä sodan takia, hän sanoo.

”On vieläkin tärkeämpää, että niitä jatketaan, jotta ei näytetä pelkoa.”

Reutersin välittämät kuvat on otettu maanantaina Mustallamerellä Constantan kaupungin edustalla. Kuvassa romanialaissotilas tähtää M240-konekiväärillä.

Sotilaat kävelivät Vice Admiral Constantin Balescu 274 -aluksen kannella. Maanantain harjoituksiin osallistui romanialaisia, brittiläisiä ja yhdysvaltalaisia Nato-joukkoja.

Harjoituksessa käytettiin romanialaista Puma 330 -helikopteria.

Romanialaiset sotilaat osallistuivat harjoitukseen Vice Admiral Constantin Balescu 274 -nimisellä aluksella.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat