Berliini
Naton virkamieslähteen mukaan puolustusliiton näkökulmasta mutkattominta olisi käsitellä kaksi jäsenhakemusta samalla kertaa, ja kahden maan jäsenyysprosessien käsittely onnistuisi hyvin samassa tahdissa.
Suomen ja Ruotsin odotetaan jättävän pian jäsenhakemuksensa Natoon.
Naton virkamies sanoi toimittajille tarkoitetussa taustatilaisuudessa, että molempien hakemusten käsittely yhtä aikaa olisi helpointa.
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin ilmoittavat yhdessä omat Nato-kantansa torstaiaamuna.
Presidentin ja pääministerin torstainen yhteisilmoitus tulee olemaan ensimmäinen virallinen merkki siitä, että Suomi on hakeutumassa sotilasliitto Naton jäseneksi.
Lue lisää: Kanslia vahvistaa: Presidentti ja pääministeri julkistavat Nato-kantansa yhdessä
Nato ei ota silti kantaa hakemusten jättämiseen, vaan asia on molempien valtioiden itsenäisessä päätösvallassa. Myös Suomen ja Ruotsin hallituksista on pidetty samanaikaista jäsenhakuprosessia hyvänä.
Suomi ja Ruotsi osallistuvat Naton epäviralliseen ulkoministerikokoukseen viikonloppuna Berliinissä. Ulkoministeriön mukaan ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linde osallistuvat lauantaina kokouksen päivälliskeskusteluun.
Kokouksen yhteydessä ulkoministeri Haavistolla on myös kahdenvälisiä tapaamisia.
Naton virkamieslähteen mukaan mahdollisissa jäsenkeskusteluissa käydään läpi jäseneksi pyrkivien maiden sotilasvelvoitteita, taloudellisia velvoitteita ja käytännön asioita. Yksityiskohdista vallitsee jo etukäteen tarkka yhteisymmärrys.
Myös Ahvenanmaan demilitarisoitu asema on Nato-lähteen mukaan hyvin tiedossa ja otettu huomioon.
Mikään jäsenyysprosessin aihe ei tule Suomelle tai Ruotsille yllätyksenä, Natosta kerrotaan. Suomi ja Ruotsi ovat jo pitkään olleet läheisiä Naton kumppaneita.
Siihen, kuinka kauan jäsenhakemusten ratifiointi kestää Naton jäsenmaiden kansallisessa päätöksenteossa, Nato ei voi vaikuttaa.