Ruotsin puolustus­valio­kunnan puheen­johtaja Britannian tuesta: Tärkeä etappi kohti Naton jäsenyyttä

Puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Pål Jonsonin mukaan Ruotsille ei ole tässä tilanteessa muita uskottavia vaihtoehtoja kuin Naton jäsenyys.

Puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Pål Jonson vastaa maltillisen kokoomuksen puolustuspoliittisista lausunnoista.

11.5. 20:01

Tukholma

Ruotsin valtiopäivien puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Pål Jonson pitää Britannian Suomelle ja Ruotsille antamia turvallisuuslupauksia tärkeinä matkalla kohti mahdollista Naton jäsenyyttä.

”Se, että Britannia on halukas antamaan tukea erilaisissa kriisiskenaarioissa, on tervetullutta”, Jonson sanoo.

Britannian ja Suomen ja Ruotsin väliset turvallisuusratkaisut eivät kuitenkaan ole verrattavissa Naton viidennen artiklan turvatakuihin.

”Ne eivät ole korvike turvallisuustakuille, mutta voivat helpottaa tietä puolustusliittoon”, Jonson sanoo.

Keskiviikkona Britannian pääministeri Boris Johnson lupasi tukea sekä Suomen että Ruotsin puolustusvoimille, jos maat joutuisivat hyökkäyksen kohteeksi.

Sekä Suomi että Ruotsi allekirjoittivat Britannian kanssa keskiviikkona turvallisuutta koskevan poliittisen julistuksen.

Lue lisää: Tällä lausunnolla Britannia takaa Suomen turvallisuutta: Lue koko julkilausuma sanasta sanaan

Lue lisää: Suomi ja Ruotsi saivat nyt kaipaamaansa suojaa Nato-matkalleen

Oppositiopuolue maltillista kokoomusta edustava Jonson on koulutukseltaan sotatieteiden tohtori ja keskittynyt puolueessaan puolustusasioihin. Hän on myös mukana Ruotsin hallituksen asettamassa työryhmässä, joka julkistaa oman Nato-selvityksensä perjantaina.

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladet kertoi perjantaina tutustuneensa raportin luonnokseen, jonka mukaan raportissa esitettäisiin, että Ruotsin tulevalle puolustusratkaisulle ei olisi muita varteenotettavia vaihtoehtoja kuin Naton jäsenyys.

Jonson ei ota kantaa tulevan raportin sisältöön, mutta kertoo oman kantansa. Jonsonin mukaan Ruotsille ei ole tässä tilanteessa muita uskottavia vaihtoehtoja kuin Naton jäsenyys.

”Arvioni on, kuten Suomenkin omassa Nato-raportissa todettiin, että Suomen ja Ruotsin jäsenyys Natossa olisi Euroopan turvallisuutta vakauttava, ei horjuttava.”

Ruotsin pääministeripuolue sosiaalidemokraatit kertoo kantansa Nato-jäsenyyteen sunnuntaina.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat