Sadat alkuperäiskansojen lapset kuolivat sisä­oppi­laitoksissa, Yhdysvaltain sisä­ministeriön raportti paljastaa

Yhdysvaltain selvitys sai alkunsa, kun kesällä 2021 Kanadassa löytyi koulukotien yhteydestä yli 1 200 merkitsemätöntä hautaa, joihin oli haudattu alkuperäiskansojen lapsia.

11.5. 22:54

Yli 500 alkuperäiskansojen lasta kuoli sisäoppilaitoksissa, joissa oppilaita pahoinpideltiin ja heiltä evättiin ruoka, Yhdysvaltain sisäministeriön raportista selviää.

Muun muassa uutistoimisto AFP ja yhdysvaltalaislehti The New York Times kertovat raportista.

Sisäministeriön mukaan sisäoppilaitoksissa kuoli yli 500 alkuperäiskansoihin kuulunutta lasta, mutta ministeriö uskoo tutkimusten paljastavan vielä lisää uhreja. Ministeriön mukaan kuolleiden lasten lukumäärä saattaa nousta tuhansiin tai jopa kymmeniin tuhansiin.

Ministeriö on löytänyt merkittyjä tai merkitsemättömiä hautoja yli 50 entisen koulun yhteydestä.

Raportissa kuvaillaan kouluissa käytössä olleita väkivaltaisia rangaistusmenetelmiä, vaikka niitä ei siinä liitetäkään suoraan kuolemiin.

Yhdysvaltain sisäministerin Deb Haalandin mukaan tutkimus oli ensimmäinen askel kohti ”sukupolvien ylittävän trauman” selvittämistä.

Vuosien 1819–1969 välillä satoja tuhansia alkuperäiskansoihin kuuluneita lapsia vietiin kodeistaan opiskelemaan sisäoppilaitoksiin, joita ylläpitivät hallitus tai kirkot.

Yhdysvaltain selvitys sai alkunsa, kun kesällä 2021 Kanadassa löytyi koulukotien yhteydestä yli 1 200 merkitsemätöntä hautaa, joihin oli haudattu alkuperäiskansojen lapsia, jotka olivat eri syistä kuolleet koulukotien ankarissa olosuhteissa.

Vuoteen 1996 asti Kanadassa oli käytössä järjestelmä, jossa alkuperäiskansojen lapset erotettiin perheistään ja lähetettiin koulukoteihin. Koulukodeissa monet lapset altistuivat aliravitsemukselle, väkivallalle ja kulkutaudeille.

Tammikuussa Kanadan hallitus ilmoitti, että se on päässyt sopuun hieman alle 28 miljardin euron (40 miljardia Kanadan dollaria) paketista, jolla se uudistaa lasten hyvinvointijärjestelmää ja maksaa korvauksia maan alkuperäiskansojen lapsille ja perheille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat