Ensimmäinen sotarikos­oikeudenkäynti alkaa Ukrainassa

Syyttäjälle on raportoitu yli kymmenentuhatta epäiltyä sotarikosta. Ensimmäinen oikeudenkäynti koskee siviilin tappamista.

Venäjän pommittama asuinrakennus Irpinissä, Kiovan alueella toukokuun alussa.

12.5. 12:13

Ukraina on ilmoittanut aloittavansa ensimmäisen Venäjän hyökkäykseen liittyvän sotarikosoikeudenkäynnin, kertoo uutistoimisto AFP.

Ukrainan hallinto ja ihmisoikeusjärjestöt ovat syyttäneet Venäjää lukuisista sotarikoksista, kuten siviilien tappamisesta, kidutuksista ja raiskauksista.

YK:n ihmisoikeusneuvosto pitää torstaina erityisistunnon Ukrainan tilanteesta.

Ukrainan valtakunnansyyttäjän toimisto kertoo, että ensimmäinen syytetty on 21-vuotias venäläinen sotilas , joka on vankina Ukrainassa. Häntä syytetään 62-vuotiaan aseettoman siviilin tappamisesta.

Syyttäjän mukaan sotilas oli pakomatkalla varastetussa autossa neljän muun venäläissotilaan kanssa, kun hän ampui puhelimeen polkupyörän selässä puhuneen siviilin.

”Mies kuoli niille sijoilleen, vain kymmenien metrien päässä kodistaan”, syyttäjä Irina Venediktovan toimisto kirjoitti tiedotteessa.

Brittilehti The Guardianin mukaan ensimmäisten tapausten joukossa oikeudessa nähtäneen myös panssarivaunusta siviilikohteita Itä-Ukrainassa tulittaneet ja sittemmin Ukrainan joukkojen kiinni ottamat venäläissotilaat sekä sotilas, joka syyttäjän mukaan tunkeutui ukrainalaisperheen kotiin Brovarskissa, tappoi miehen ja raiskasi vaimon useita kertoja aseella uhaten.

Huhtikuun alussa venäläisjoukoilta takaisin vallatussa Butšan kaupungista löytyi ruumiita myös joukkohaudasta.

Syyttäjälle on raportoitu yhteensä yli kymmenentuhatta epäiltyä sotarikosta. Epäiltyjä on tunnistettu 622.

Venäjän hyökkäys on johtanut lähes 6 miljoonan siviilin pakoon Ukrainasta. Moni paenneista on kertonut kidutuksesta, seksuaalisesta väkivallasta ja siviilikohteiden tuhonnasta. Mahdollisista sotarikoksista myös kiertää sosiaalisessa mediassa runsaasti videomateriaalia.

Venäläissotilaiden väkivallasta ukrainalaissiviilejä kohtaan saatiin jälleen torstaina uutta näyttöä, kertoo yhdysvaltalainen uutiskanava CNN.

Autokaupan valvontakameran videot näyttävät, miten sotilaat ampuivat 16. maaliskuuta kaksi ihmistä Kiovan laitamilla, kun venäläiset pyrkivät valloittaman kaupunkia.

CNN on tutustunut videoihin. Niistä käy ilmi, miten viisi venäläisotilasta murtautuu autokauppaan ampumalla lukkoja hajalle ja rikkomalla ikkunoita. Kun liikkeen omistaja lähestyy heitä kädet ylhäällä, hänet tutkitaan, samoin kuin toinen mies, autoliikkeen vartija.

Ensin näyttää siltä, että miehet pääsevät tilanteesta vahingoittumatta, mutta sitten sotilaat ampuvat heidät takaa päin.

Videoista näkyy sekin, miten sotilaat liikkuvat kaupan sisällä, availevat kaappeja ja laatikoita. Juotavaa löydettyään he skoolaavat keskenään.

CNN:n mukaan toinen uhreista, 68-vuotias vartija Leonid Pljats, ei kuollut heti vaan onnistui raahautuman vartiokoppiinsa. Alueella partioivat aseistetut ukrainalaiset yrittivät saada hänet sieltä turvaan, mutta eivät ehtineet ajoissa.

Kuvamateriaali on nyt venäläisten sotarikoksia tutkivien ukrainalaisyyttäjien hallussa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat