Expressen: Ruotsi jättää Nato-hakemuksen maanantaina

Ruotsin valtiopäivien ylimääräinen istunto on jo merkitty valtiopäivien kalenteriin maanantaille.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson tapasi keksiviikkona Britannian pääministeri Boris Johnsonin Harpsundissa.

12.5. 10:22 | Päivitetty 12.5. 12:53

Tukholma

Ruotsi aikoo hakea Naton jäseneksi maanantaina valtiopäivien ylimääräisen istunnon jälkeen, kertoo iltapäivälehti Expressen vedoten lähteisiinsä.

Ruotsin valtiopäivien ylimääräinen istunto on jo merkitty valtiopäivien kalenteriin maanantaille.

Expressenin lähteiden mukaan Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson aikoo maanantaina kutsua hallituksen ylimääräiseen kokoukseen, jossa päätös Natosta tehdään. Heti kokouksen jälkeen Ruotsi lähettäisi hakemuksen Natoon.

Ruotsin hallitus julkaisee huomenna perjantaina raporttinsa koskien Nato-jäsenyyttä. Sunnuntaina pääministeripuolue sosiaalidemokraatit kertoo kantansa jäsenyyteen.

Valtiopäivien ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, sosiaalidemokraatteja edustava Kenneth G. Forslund ei osaa sanoa, miten nopeasti Ruotsi voisi käytännössä lähettää mahdollisen hakemuksen Natoon.

Forslundin mukaan sosiaalidemokraatit on pyytänyt valtiopäiviä kokoontumaan ylimääräiseen istuntoon maanantaiksi, jolloin on määrä keskustella hallituksen turvallisuuspoliittisesta selvityksestä. Virallisesti istuntoa kutsutaan nimellä särskilt debatt, erityinen keskustelu.

Hallituksen edustajana istunnossa on pääministeri Andersson. Istunto alkaa kello 11.30 Suomen aikaa.

Käytännössä on mahdollista, että Ruotsin hallitus tekisi päätöksen Nato-hakemuksen lähettämisestä maanantaina, koska Ruotsin hallituksella on valtuudet tehdä sellainen päätös. Hakemuksen lähettämiseen ei tarvittaisi Ruotsin valtiopäivien äänestystä, mutta hallitus hakee mahdollisesti tuen päätökselle sekä ulko- että puolustusvaliokunnista että ulkoasiainlautakunnasta.

Ulkoasiainlautakunta, ruotsiksi utrikesnämnden, on Ruotsin kuninkaan Kaarle XVI Kustaan johtama lautakunta, joka käsittelee laajaa yhteisymmärrystä vaativia ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiä. Lautakunnassa on jäseniä kaikista puolueista.

Jos Ruotsi päättää hakea Naton jäsenyyttä, Ruotsin valtiopäivät äänestäisi jäsenyydestä vasta sitten, kun jäsenyyden vaatima ratifiointiprosessi olisi ohi. Mikäli sosiaalidemokraatit kääntyvät jäsenyyden kannalle, valtiopäivillä on suuri enemmistö, joka kannattaa jäsenyyttä. Vain ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue ovat kertoneet suhtautuvansa kielteisesti jäsenyyteen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat