Energia­ministeri Robert Habeck: Saksa saattaa voida luopua Venäjän kaasusta arvioitua nopeammin

Sekä teollisuuden että yksityishenkilöiden olisi vähennettävä kaasun kulutusta, jotta tavoitteeseen päästään.

Energiaministeri Robert Habeck aikaisti arviotaan Saksan aikataulusta luopua kokonaan Venäjän fossiilienergiasta.

12.5. 11:38

Berliini

Saksan talous- ja energiaministeri Robert Habeck sanoo Wirtschaftswoche-lehden haastattelussa, että Saksa saattaa voida luopua Venäjän kaasutoimituksista jo ensi talvena. Aiempi arvio on ollut vuodessa 2024.

Habeck on sanonut aiemmin, että Saksa pystyy irrottautumaan Venäjän öljystä ja hiilestä tänä vuonna. Kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan alkoi, Saksan tuontiöljystä 35 prosenttia tuotiin Venäjältä. Kevään aikana toimitukset ovat vähentyneet 12 prosenttiin.

Kaasu on Venäjältä tuotavista fossiilienergiamuodoista Saksalle suurin taloudellisen riippuvuuden aiheuttaja. Se on paitsi lämmön ja sähkön lähde, myös teollisuuden raaka-aine Saksassa.

Venäjän kaasusta irtautuminen talvella edellyttää Habeckin mukaan, että kaasuvarastot saadaan täyteen ja neljästä Saksan vuokraamasta lng-terminaalista kaksi on kytkettynä verkkoon.

Lisäedellytyksenä on kaasun säästäminen. Niin kuluttajien kuin teollisuuden pitäisi ministerin mukaan vähentää kaasunkulutustaan 10 prosenttia.

Habeckin mukaan Saksan hankkimista neljästä kelluvasta lng-terminaalista kaksi korvaa Venäjän kaasusta jo lähes neljänneksen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat