Putinin tiedottaja väisti kysymyksen Suomen Nato-aikeiden syistä ja sanoi pitävänsä Suomen jäsenyyttä uhkana – Ulko­ministeriö mainitsi ”sotilaallis­tekniset” toimet

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi Venäjän arvioivan omaa vastaustaan Suomen päätökseen hakea Nato-jäsenyyttä. Venäjän ulkoministeriö tiedotti Venäjän olevan pakotettu ”sotilaallisteknisiin” ja muihin vastatoimiin.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi torstaina Venäjän analysoivan vastaustaan Suomen aikeeseen liittyä Natoon.

12.5. 14:37 | Päivitetty 12.5. 17:12

Moskova

Venäjän presidentti Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi torstaina, että Suomen aie liittyä Natoon on ilman muuta uhka Venäjälle.

”Olemme toistuvasti sanoneet, että liiton sotilaallisen infrastruktuurin tuominen lähemmäksi rajojamme ei tee maanosastamme turvallisempaa.”

Peskov kommentoi Suomen Nato-jäsenyyttä Kremliin akkreditoituneille toimittajille järjestetyssä etätiedotustilaisuudessa hieman sen jälkeen, kun presidentti Sauli Niinistö ja pääministeri Sanna Marin olivat ilmoittaneet kannattavansa Suomen Nato-jäsenyyttä.

Tilaisuudesta uutisoivat tuoreeltaan muun muassa venäläinen sanomalehti Kommersant Telegram-kanavallaan sekä uutistoimisto Reuters.

Venäläisen Gazeta.ru-uutissivuston mukaan Peskov ei vastannut kysymykseen siitä, miksi Suomi vaihtoi hyvän naapurussuhteensa kurssin Venäjän kanssa. Hän kehotti kysymään sitä Suomen johdolta.

”Suomi liittyi niihin vihamielisiin toimiin, joita EU:ssa on otettu maatamme kohtaan”, Peskov kommentoi.

Peskov sanoi Suomen pyrkimyksen Naton jäseneksi antavan Venäjälle syyn vastata siihen symmetrisesti. Peskovin mukaan Venäjän vastaus riippuu siitä, miten tarkalleen ottaen sotilasliiton laajentumisprosessi ilmaistaan.

Presidentti Niinistö sanoi keskiviikkoiltana tiedotustilaisuudessaan, että Suomen liittyminen Natoon ei ole suunnattu muita maita vastaan.

Peskovin mukaan presidentti Putin on ohjeistanut laatimaan listan toimenpiteistä Venäjän länsilaitojen vahvistamiseksi, kun Nato vahvistaa omia itälaitojaan. Toimenpiteiden tavoitteena on turvata Venäjän turvallisuus.

Venäjän ulkoministeriö tiedotti torstaina Venäjän reagoivan Suomen Nato-aikeisiin ”tilanteen mukaan” turvatakseen oman kansallisuuden turvallisuutensa. Se mainitsi tiedotteessaan ”sotilaallistekniset” toimet yhtenä vaihtoehtona.

”Venäjän on pakko ryhtyä vastatoimiin, jotka ovat luonteeltaan sekä sotilaallisteknisiä että muita”, ulkoministeriö kirjoitti verkkosivullaan julkaisemassaan tiedotteessa.

Venäjän ulkoministeriö julkaisi verkkosivullaan hieman kello 13.30 jälkeen oman vastauksensa Suomen Nato-aikeisiin.

Ministeriö ilmoitti Venäjän ja Suomen suhteiden huononevan Suomen Nato-päätöksen seurauksena. Ulkoministeriön mukaan Niinistön ja pääministeri Sanna Marinin ilmoitus Nato-jäsenyyden kannattamisesta tarkoittavat ”radikaalia” suunnanmuutosta maan ulkopolitiikassa.

”Venäjä on toistuvasti todennut, että Suomen valtiovalta ja kansa valitsevat tavan kansallisen turvallisuutensa takaamiseksi. Helsingin on kuitenkin tiedostettava tällaisen askeleen vastuu ja seuraukset. Suomen liittyminen Natoon vahingoittaa vakavasti Venäjän ja Suomen kahdenvälisiä suhteita sekä vakauden ja turvallisuuden ylläpitämistä Pohjois-Euroopan alueella”, tiedotteessa todetaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat