Abu Aklehin surma kärjisti Länsirannan konfliktin jälleen äärimmilleen: Israelin poliisi pamputti rajusti palestiinalais­toimittajan hautajais­saattuetta

Israelin turvallisuusjoukkojen ratsioissa on viime viikkojen ja kuukausien aikana kuollut lukuisia palestiinalaisia, mutta työtehtävissä olleen, kuuluisan televisiotoimittajan surma on kärjistänyt Israelin ja Palestiinan konfliktin taas kerran äärimmilleen. Jerusalemissa on kahakoitu lähes päivittäin.

13.5. 20:07 | Päivitetty 13.5. 20:21

Väkivalta leimasi Shireen Abu Aklehin hautajaisia perjantaina Jerusalemissa, kun Israelin poliisi hakkasi pampuilla vainajan arkun kantajia sellaisella voimalla, että arkku oli pudota maahan.

Toimittaja Abu Akleh ammuttiin keskiviikkona kuoliaaksi Israelin miehittämällä Länsirannalla. Palestiinan terveysministeriön mukaan Israelin joukot ampuivat Abu Aklehia päähän, kun hän oli Jeninin kaupungissa raportoimassa Israelin tekemistä ratsioista. Myös uutistoimisto AFP:n kuvaajan mukaan Abu Aklehin ampuivat nimenomaan israelilaisjoukot.

Israel taasen on kertonut tutkivansa, loukkaantuiko keskiviikon tulituksessa toimittajia ”mahdollisesti palestiinalaisten luodeista”.

51-vuotias Abu Akleh oli työskennellyt Al-Jazeeran arabiankielisissä uutisissa vuodesta 2000.

Lue lisää: Israelin ratsioista raportoinut toimittaja ammuttu Länsi­rannalla, EU ja Yhdysvallat vaativat tapauksen tutkimista

Hautajaisväki oli lähdössä jerusalemilaissairaalasta kohti vanhassakaupungissa sijaitsevaa katolista kirkkoa, kun kahakointi alkoi. Pamputuskuvat levisivät välittömästi ympäri maailmaa sosiaalisen median kautta. Raskaasti aseistautuneet israelilaisjoukot pidättivät kovakouraisesti myös muita palestiinalaisia. Israelin poliisin mukaan väkijoukosta heiteltiin kiviä kohti poliisia.

Raskaasti aseistautuneet israelilaisjoukot ottivat yhteen hautajaissaattueen kanssa perjantaina.

Kirkon ulkopuolella palestiinalaiset huusivat kostavansa Abu Aklehin kuoleman. Hautajaiskulkueeseen arvioidaan osallistuneen jopa kymmenentuhatta ihmistä. Loppumatka kirkosta hautausmaalle sujui ilman vakavia välikohtauksia.

Palestiinalaisten ääneksi kutsuttu palestiinalais-yhdysvaltalainen kristitty Abu Akleh opiskeli ensin arkkitehtuuria Jordanissa, mutta vaihtoi myöhemmin journalistiikkaan. Al-Jazeeran palveluksessa vuonna 1997 aloittaneesta Abu Aklehista tuli tunnettu ja arvostettu toimittaja Lähi-idän alueella.

Israelin turvallisuusjoukkojen ratsioissa on viime viikkojen ja kuukausien aikana kuollut lukuisia palestiinalaisia, mutta työtehtävissä olleen, kuuluisan televisiotoimittajan surma on kärjistänyt Israelin ja Palestiinan konfliktin taas kerran äärimmilleen. Jerusalemissa on kahakoitu lähes päivittäin.

Tulehtunutta tilannetta pahentaa entisestään se, että palestiinalaiset syyttävät Israelia Abu Aklehin surmaamisesta. Israelilaisten mielestä toimittaja saattoi kuolla palestiinalaisten luodeista.

Israelin puolustusvoimien alustavan tutkimuksen mukaan Abu Alekh oli noin 200 metrin päässä paikasta, jossa oli kiivasta laukausten vaihtoa Israelin joukkojen ja palestiinalaisten asemiesten välillä eikä kuolettavan luodin lähtöpaikkaa ole ainakaan toistaiseksi pystytty määrittämään.

Abu Alekh sai luodin päähänsä. Hänellä oli päässään kypärä ja yllään Press-tekstillä varustettu sininen luotiliivi, josta ilmenee, että kyseessä on toimittaja. Hänet kiidätettiin paikalliseen sairaalaan, jossa hänen kuitenkin todettiin kuolleen. Myös Abu Alekhin uutistuottaja haavoittui iskussa.

Abu Alekhin kollegojen mukaan paikalla ei ollut palestiinalaistaistelijoita, vain Israelin joukkoja.

Shireen Abu Alekhin arkku oli pudota maahan yhteenotoissa.

Palestiinalaiset kantavat toimittaja Shireen Abu Alekhin arkkua kirkolta hautausmaalle perjantaina Jerusalemissa.

Israel on pyytänyt palestiinalaisia tutkimaan tapausta yhteisvoimin ja luovuttamaan Israelille Abu Aklehin surmanneen luodin. Palestiinalaiset kieltäytyvät yhteistutkinnasta.

Ruumiinavaus ja oikeuslääketieteellinen tutkimus tehtiin Länsirannalla heti Abu Aklehin kuoleman jälkeen, mutta palestiinalaisviranomaiset eivät ole julkistaneet tuloksia. Palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas perusteli perjantaina yhteistutkinnasta kieltäytymistä sanomalla, etteivät palestiinalaiset luota israelilaisiin, vaan haluavat viedä tapauksen kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

Israelin poliisi teki varhain perjantaina uuden ratsian Jeniniin palestiinalaisten terroriepäiltyjen löytämiseksi. Rajussa ammuskelussa kuoli yksi israelilaispoliisi. 13 palestiinalaista haavoittui.

Viime kuukausien terrori-iskuissa on kuollut 19 Israelin juutalaista. Israelin vastaiskuissa on kuollut ainakin 28 palestiinalaista ja kolme Israelin arabia.

Kansainvälinen yhteisö on huolissaan Israelin ja Palestiinan välisten suhteiden kiristymisestä entisestään. Muun muassa Euroopan unioni tuomitsi tuoreessa julkilausumassaan sen, että Israelin viranomaiset sallivat runsaan 4 000 uuden asunnon rakentamisen miehitetylle Länsirannalle.

Shireen Abu Alekhin ruumis oli kääritty Palestiinan lippuun keskiviikkona 11. toukokuuta.

Palestiinalaiset pitelivät Shireen Abu Aklehin kuvaa keskiviikkona, Abu Aklehin kuolinpäivänä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat