Etelä-Ossetian johtaja lupaa kansanäänestyksen Venäjään liittymisestä heinäkuussa

Georgian ulkoministeri on aiemmin sanonut, ettei kansanäänestys­hanketta voi hyväksyä.

Anatoli Bibilov 15. helmikuuta.

13.5. 20:45 | Päivitetty 13.5. 21:42

Georgiasta yksipuolisesti irtautuneen Etelä-Ossetian alueen johtaja Anatoli Bibilov on ilmoittanut, että alueella järjestetään 17. heinäkuuta kansanäänestys Venäjään liittymisestä, Bibilovin hallinnon verkkosivulla kerrotaan.

”Tuetko Etelä-Ossetian tasavallan yhdistymistä Venäjään?” kysytään kansalta.

Georgian ulkoministeri David Zalkalian on aiemmin sanonut, ettei kansanäänestys­hanketta voi hyväksyä.

Suuri osa YK:n jäsenvaltioista, mukaan lukien Yhdysvallat ja Euroopan unionin jäsenmaat, pitää aluetta osana Georgiaa. YK:n jäsenvaltioista Venäjä on tunnustanut Etelä-Ossetian itsenäisyyden. Georgia taasen ei ole tunnustanut erillistä Etelä-Ossetian aluetta.

Vuonna 2008 Venäjä valtasi lyhyessä sodassa suuren osan Georgian maa-alasta. Vetäytymisen jälkeen Etelä-Ossetia julistautui itsenäiseksi, ja myöhemmin Venäjä tunnusti sen.

Toinen Venäjän avustuksella Georgiasta irtautunut alue, Abhasia, kertoi maaliskuussa, ettei sillä ole aikeita liittyä Venäjään. Venäjä tunnusti myös Abhasian itsenäisyyden elokuussa vuonna 2008.

Konfliktin juuret juontavat 1990-luvulle ja Neuvostoliiton romahtamiseen. Tuolloin Georgia itsenäistyi ja yritti voimakeinoin taltuttaa kapinointia Etelä-Ossetian ja Abhasian alueilla, mutta huonolla menestyksellä.

Etelä-Ossetiassa on asukkaita vain runsaat 50 000. Abhasian väkiluku on runsaat 240 000.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän politiikka Georgian separatistialueilla muistuttaa sitä, miten maa on toiminut Itä-Ukrainan Donbasissa, jossa se on tunnustanut kapinallisalueita saadakseen niihin sotilaallisen jalansijan.

Venäjä tunnusti Donbasin alueella olevat Luhanskin ja Donetskin ”kansantasavallat” itsenäisiksi maiksi 21. helmikuuta. Kolme päivää myöhemmin Venäjän asevoimat käynnisti suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat