Suomi vastustaa Israelin suunnitelmaa rakentaa tuhansia asuntoja siirtokuntaan Länsi­rannalle

Vetoomuksen mukaan Israelin siirtokunnat rikkovat kansainvälistä oikeutta. Suomi on yksi vetoomuksen allekirjoittajista.

Nainen ripustaa vaatteita 9. toukokuuta palestiinalaisessa Jinbassa, Masafer Yattan alueella Länsirannalla, jossa israelilaistuomioistuimet hääsivät tuhat palestiinalaista rakentamansa armeijan tukikohdan tieltä.

13.5. 21:16

Suomi on yksi viidestätoista eurooppalaisesta valtiosta, jonka ulkoministeriö allekirjoitti perjantaina vetoomuksen Israelille, jotta tämä hylkäisi suunnitelmansa rakentaa yli 4 000 uutta asuntoa siirtokuntaan Länsirannalle.

”Uudet asumisyksiköt lisäisivät esteitä kahden valtion ratkaisulle. Israelin siirtokunnat rikkovat selvästi kansainvälistä oikeutta ja ovat oikeudenmukaisen, pysyvän ja kattavan rauhan israelilaisten ja palestiinalaisten tiellä”, vetosivat eurooppalaisvaltiot.

”Tämä päätös, kuten rakennusten purkamiset ja häädöt, jotka kohdistuvat palestiinalaiseen väestöön Itä-Jerusalemissa ja Alue C:llä (Länsirannalla), uhkaavat suoraan tulevan Palestiinan valtion elinvoimaisuutta.”

Maat myös vetosivat Israeliin, jotta se ei toteuttaisi mitään suunniteltuja rakennusten purkuja tai häätöjä erityisesti Masafer Yattan alueella Länsirannalla.

Suomen lisäksi vetoomuksen allekirjoittivat muun muassa Ranskan, Tanskan, Ruotsin ja Saksan ulkoministeriöt.

Sen jälkeen, kun Israel otti hallintaansa Länsirannan ja Itä-Jerusalemin vuonna 1967, lähes 700 000 israelilaista on muuttanut siirtokuntiin,, kertoo uutistoimisto AFP. Suuri osa kansainvälisestä yhteisöstä pitää siirtokuntia laittomina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat