Biden matkaa joukko­ampumisesta järkyttyneeseen Buffaloon tiistaina – ainakin kymmenen kuoli ja kolme haavoittui ampumisessa

Tekoa tutkitaan viharikoksena ja väkivaltaisena ääritekona. Epäilty oli viime vuonna myös uhannut kouluampumisella lukiossaan.

Kymmenen ihmistä kuoli, kun aseistautunut mies avasi tulen supermarketissa Buffalossa lauantaina.

15.5. 2:10 | Päivitetty 16.5. 7:46

Yhdysvalloissa kymmenen ihmistä sai surmansa ja kolme haavoittui, kun raskaasti aseistautunut 18-vuotias valkoihoinen mies hyökkäsi valintamyymälään New Yorkin osavaltion Buffalossa. Vartalopanssariin ja kypärään sonnustautunut epäilty otettiin kiinni hänen iskunsa jälkeen lauantai-iltana Suomen aikaa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ilmoitti matkaavansa tiistaina Buffaloon.

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi (FBI) on kertonut tutkivansa tapausta viharikoksena. Kuolleista ja haavoittuneista yhteensä 11:n kerrotaan olleen afroamerikkalaisia.

”Tutkimme tapausta sekä viharikoksena että rasistisen motiivin vuoksi tehtynä väkivaltaisena ekstremistisenä tekona”, kertoi FBI:n paikallisen osaston johtaja Stephen Belongia.

Buffalon poliisin päällikkö Joseph Gramaglia kertoi uutistoimisto AP:lle, että viime kesäkuussa silloin 17-vuotias epäilty tekijä oli määrätty mielentilatutkimuksiin, sillä tämä oli uhannut tehdä kouluampumisen lukiossaan.

Alueella, jolla epäilty suoritti joukkoampumisen, asuu pääosin mustia ihmisiä. Tapauksen tutkijat uskovat, että epäilty matkusti sen vuoksi yli 300 kilometrin päähän kodistaan suorittamaan iskunsa.

Gramaglia kertoi ABC-uutiskanavalle sunnuntaina, että epäilty oli vieraillut kaupungissa jo tekoa edeltävänä päivänä.

”Näyttää siltä, että hän oli tullut tutkimaan aluetta ja tekemään tiedustelutyötä alueella ennen julman, karmivan tekonsa suorittamista.”

Buffalon pormestari Byron Brownin mukaan epäilty oli tullut alueelle tarkoituksella ”viedäkseen niin monta mustaa elämää kuin mahdollista.”

Mies ampui ihmisiä sekä kaupan parkkipaikalla että itse kaupassa. Gramaglia kertoi, että kaupan vartijana toiminut entinen poliisi onnistui ampumaan hyökkääjää kohti useita kertoja, mutta hyökkääjä ampui vartijan kuoliaaksi.

Buffalon poliisin mukaan epäilty toimi yksin.

Presidentti Biden kommentoi hyökkäystä lauantaina.

”Mikä vain kotimainen terroriteko – mukaanlukien teko, joka on tehty vastenmielisen valkoisen ylivallan ideologian nimissä – on vastoin kaikkea, mitä kannatamme Yhdysvalloissa”, sanoi Biden.

Presidentti Biden tuomitsi uudestaan Buffalon joukkoampumisen sunnuntaina.

"Sodassa käytetyin asein ja vihaisella sielulla varustautunut asemies, ampui ja surmasi kylmäverisesti kymmenen viatonta ihmistä”, Biden kuvaili tapausta.

Presidentti sanoi myös, että "Amerikan sielua tahraavan vihan kohtaamiseksi" on tehtävä yhteistyötä.

New Yorkin osavaltio on kertonut verkkosivuillaan, että osavaltion julkisten rakennusten liput lasketaan maanantaina puolitankoon. Suruliputusta jatketaan siihen saakka, kunnes joukkoampumisen kuolonuhrit on haudattu.

Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi sanoi uutistoimisto Reutersin mukaan, että Yhdysvaltojen tulee tapauksen vuoksi parantaa sen kykyä torjua kansallista terrorismia.

Pappi lohdutti naista, joka oli kaupassa ampumishetkellä, kaupan lähellä sunnuntaina.

Iskun epäilty tekijä latasi nettiin eräänlaisen manifestin hieman ennen hyökkäystään. Siinä hän kertoi saaneensa inspiraatiota valkoihoisten ylivaltaa kannattavien tekemistä aseellisista iskuista.

Epäilty nosti viestissä esiin ainakin Uuden-Seelannin Christchurchissa vuonna 2019 tehdyn iskun, jossa australialainen mies hyökkäsi kahteen moskeijaan. Christchurchin iskuissa kuoli 51 ihmistä ja kymmeniä haavoittui.

Buffalon hyökkääjä jakoi myös suoraa videomateriaalia teostaan Twitch-videopalvelun kautta, kertoi videopalvelun edustaja.

”Olemme poistaneet suoran lähetyksen alle kaksi minuuttia sen jälkeen, kun hyökkäys oli alkanut”, palvelun edustaja sanoi.

Twitchin edustajan mukaan he pyrkivät myös seuramaan videon uudelleenjakoa alustallaan.

Epäillyn Twitch-videosta otetuissa kuvankaappauksissa näyttää myös AP:n mukaan, että miehen teossaan käyttämään aseeseen oli kirjoitettu rasistisia viestejä sekä numero 14, joka kontekstissa oletettavasti viittaa valkoiseen ylivaltaan.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres on niin ikään tuominnut Buffalon iskun, kerrotaan pääsihteerin edustajan tiedotteessa.

"Pääsihteeri tuomitsee voimakkaasti rasismin sen kaikissa muodoissa sekä rotuun, uskontoon, vakaumukseen tai kansalliseen alkuperään perustuvan syrjinnän”, tiedotteessa sanotaan.

New Yorkin kuvernööri Kathy Hotchul sanoi ABC:lle, että teknologiayhtiöiden tulisi ottaa vastuu roolistaan vihapuheen levittämisessä ja että yhtiöt tulisi asettaa vastuuseen, jotta nämä tekisivät kaiken mahdollisen valvonnan eteen.

”Nämä teoriat, jotka johtavat nuoren ihmisen radikalisaatioon kotonaan, ovat todella pelottavia”, sanoi Hotchul The New York Times -lehden mukaan sunnuntaina.

Hotchul myös vaati lainsäädäntöä säätelemään sitä, millaisia aseita ihmiset voivat ostaa. Epäilty oli lehden mukaan hankkinut rynnäkkö­kiväärin laillisin keinoin New Yorkissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat