Yleensä varsin kovasanainen Kiinan ulko­ministeriö lausui Suomen Nato-hakemukseen ympäri­pyöreän kannan

Kiinan ulkoministeriön tiedottajat eivät useinkaan säästele sanoissaan. Suomen pyrkimistä Natoon tiedottaja kommentoi maanantaina kuitenkin varsin diplomaattisesti.

Kiinan ulkoministeriön usein kovasanainen tiedottaja Zhao Lijian puhui Suomen Nato-hakemuksesta aika ympäripyöreästi.

16.5. 11:39

Peking

”Tämä on iso tilanteen muutos”, sanoi Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian Suomen Nato-hakemuksesta maanantaina. Zhao antoi kommenttinsa ulkoministeriön päivittäisessä tiedotus­tilaisuudessa Pekingissä.

Kiina on vastustanut Naton laajenemista, mutta Zhaon pyörittelemät vastaukset Helsingin Sanomien kysymykseen Kiinan kannasta Suomen hakemukseen olivat sangen diplomaattisia, ympäripyöreitä ja vaikeastikin tulkittavia.

”Kiinan kanta Suomen liittymisestä Natoon Euroopan turvallisuuden kannalta on ollut sama ja selkeä. Toivomme, että kaikki osapuolet käyttävät turvallisuuden periaatetta erottamatta sitä [muista asioista].”

Zhao puhui alueellisen turvallisuuden tasapainon puolesta Euroopassa, neuvottelujen tärkeydestä ja kaikkien osapuolten asianmukaisten huolien kunnioittamisesta.

Kiina on aiemmin sanonut, että Euroopan on hyvä pitää itse omasta turvallisuudestaan huolta, ja ymmärtänyt Venäjän kokevan Naton laajenemisen uhkaavana. Kiina pitää Natoa menneen ajan, kylmän sodan aikaisen organisaationa, jota ei enää tarvittaisi.

HS kysyi myös, vaikuttaako Suomen Nato-jäsenyys Kiinan ja Suomen väleihin.

”Kiina on pannut merkille, että Suomi hakee Naton jäsenyyttä. Kiinan ja Suomen suhteet ovat aina olleet ystävälliset. Suomen hakemus Natoon tuo uuden elementin suhteeseen”, Zhao vastasi.

Jos vastauksista voi jotain päätellä, niin Kiina ei näyttäisi ainakaan tällä haavaa tekevän Suomen Nato-jäsenyydestä kovin isoa numeroa.

Ero moniin vastauksiin, joita tiedotustilaisuudessa annettiin muista asioista esitettyihin kysymyksiin, oli melkoinen. Kiinan ulkoministeriön tiedottajat, erityisesti Zhao, eivät useinkaan säästele sanoissaan.

Nytkin hän kutsui joissain vastauksissaan Yhdysvaltoja ilkeämieliseksi ja maailman mustaksi kädeksi ja kertasi Yhdysvaltain ihmisoikeus­rikkomuksia Guantanamon vankileiristä alkaen.

Kiina on Naton laajenemista vastaan, minkä se on ilmoittanut muun muassa helmikuisessa yhteislausumassa Venäjän kanssa. Lausuma oli tehty ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kiinan mielestä Nato ja Yhdysvallat ovat suurimmat syylliset Ukrainan sotaan, ja kiinalaismedian mukaan Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyys lisää Euroopan epävakautta.

Epävakauden uhasta kirjoittivat kiinalaislehdet jo viime viikolla ja puhuivat jopa ruutitynnyristä Euroopassa.

”Suomen hakemus Natoon tuo uuden elementin [Suomen ja Kiinan] suhteeseen”, Zhao sanoi.

Kiinan sosiaalisessa mediassa ei myöskään kiitellä Suomen Nato-hakemusta.

Kiinan valtaapitäviä lähellä olevan Global Times -lehden päivityksen perässä oli maanantaina aamulla jo yli 7 000 kommenttia. Global Timesin kiinankielisen version seuraajat ovat kiinnostuneet ulkopolitiikasta.

Itse päivitys kertoo sangen neutraalisti uutisen, että Suomi jättää jäsenhakemuksen. Kommentoijat taas ovat valtaosin Naton laajenemisen ja samalla Yhdysvaltojen vaikutusvallan leviämistä vastaan:

”En ymmärrä, onko Eurooppa eurooppalaisten vai yhdysvaltalaisten Eurooppa??!!”

”Itse asiassa Suomen kohtalo ei ole suomalaisten käsissä. Britannialle ja Yhdysvalloille Suomi on vain strateginen suojavyöhyke. Suomalaiset poliitikot voivat mennä Lontooseen milloin vain tai perustaa maanpakolaishallituksen New Yorkiin.”

”Marin mielistelee Yhdysvaltoja omaksi hyödykseen. Suomi on pysytellyt puolueettoman 100+ vuotta. Natoon liittyminen rikkoo puolueettomuuden perinnettä, mikä on virhe.”

“Naton globalisaatio vauhdittuu ja vauhdittuu. Näyttää siltä, että Naton Aasian ja Tyynenmeren versio Natosta tulee vielä Kiinan viereen. Meidän täytyy olla varuillamme.”

Mutta on somekommenttien joukossa myös joitakin Suomen kantoja tukevia kommentteja: “Tukea, tukea Suomelle! Se on suomalaisten maa ja heidän oma valintansa.”

Kiinassa sosiaalinen media ei ole vapaa, vaan iso koneisto sekä syöttää sinne vallanpitäjien näkökantoja tukevaa aineistoa että sensuroi osan sisällöstä pois. Siksi somen välittämästä viestistä ei voi tehdä pitkälle meneviä johtopäätöksiä.

Suomen Nato-asioihin liittyvissä kiinalaisuutisissa kerrotaan usein, mitä Venäjä on mieltä.

Kiinan valtion omistaman television CCTV:n maanantain aamu-uutisissa annettiin ymmärtää, että Suomen kansalaiset ovat Nato-hakemusta vastaan. Televisiossa näytettiin mielenosoittajia Helsingissä, ja kerrottiin satojen ihmisten protestoineen Nato-jäsenyyttä vastaan.

Kiinassa media usein poimii uutisointiinsa paloja, jotka tukevat Kiinan johdon näkemyksiä. Usein Suomen Nato-asioihin liittyvissä uutisissa kerrotaan, mitä Venäjä on asioista mieltä ja käytetään venäläisiä lähteitä.

Suuri osa kiinalaisviestimistä on kuitenkin julkaissut Xinhua-uutistoimiston sangen neutraalin toteavan uutisen Suomen Nato-hakemuksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat