Kiina sulkeutuu säie säikeeltä: Passeja myönnetään vain harvoille, puhelin­yhteyksiä ulkomaille katkotaan ja jopa ensi vuoden isot jalkapallo­kisat peruttiin

Useimpien rajoitusten syyksi on kerrottu koronatartuntojen leviämisen ehkäiseminen.

Shanghaissa asukas kurkkii koronasulkuaidan takaa.

17.5. 14:50

Peking

Muu maailma avautuu, mutta korona­politiikkaansa noudattava Kiina katkoo säie säikeeltä siteitään muuhun maailmaan.

Kiinalaisten on vaikea päästä matkustamaan ulkomaille. Näin on ollut koko pandemian ajan, mutta tilanne näyttää yhä kiristyvän.

Viime vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana Kiina myönsi vain runsaat 300 000 passia kansalaisilleen, kun kahta vuotta aiemmin niitä myönnettiin 50-kertainen määrä. Syksyllä politiikka kiristyi, ja uusi ilmoitus ”ei-tärkeiden” matkojen vähentämisestä tuli viime viikolla.

Kiinan mukaan muualle matkaavat tuovat palatessaan usein koronavirusta mukanaan, mikä vaikeuttaa Kiinan yritystä pitää virus visusti aisoissa.

Yksittäiset kansalaiset ovat myös kertoneet eri viestimissä ja sosiaalisessa mediassa viranomaisten keränneen tai mitätöineen heidän passejaan.

Kiinan johtaja Xi Jinping on näyttänyt kansalaisilleen mallia eristäytymisessä. Hän ei ole poistunut Kiinasta kertaakaan epidemian alettua, eikä hän ole tavannut kasvokkain kuin muutaman valtionjohtajan Pekingin olympialaisten aikaan helmikuussa.

Kiinaan puolestaan on päästetty muuttamaan vain osa ulkomaalaisista töihin tulijoista ja valikoidusti näiden perheenjäseniä. Turisteja Kiinaan ei tule lainkaan.

Kiinan kovat koronatoimet karanteineen ja sulkuineen ovat myös saaneet monet ulkomaalaiset pakkaamaan tavaransa.

Kaikkea eristäytymistä maailmasta ei perustella koronaviruksella.

EU:n Kiinan-kauppakamarin arvostettu puheenjohtaja Jörg Wuttke on arvioinut, että pandemian aikana ulkomaalaisten määrä Kiinassa on puolittunut ja että tästäkin puolikkaasta muuttaa pois puolet vielä tänä vuonna.

Kansainvälisten koulujen opettajista uhkaa poistua tänä vuonna 40 prosenttia, paljasti Brittiläisen kauppakamarin kysely.

Esimerkiksi UPM:n Aasian-toimintojen johtaja Petteri Kalela on puhunut haastatteluissa ymmärryksen kuilusta, joka syntyy, kun ihmiset eivät pääse Kiinaan tai Kiinasta ulos.

Lue lisää: ”Kamala sanoa näin, mutta meidän bisnes on pyörinyt tosi hyvin” – Shanghain korona­sulku aiheuttaa arvaamattomia tilanteita suomalais­yrityksille

Kiina on perunut monien kansainvälisten urheilukilpailujen järjestämisen tältä vuodelta, mutta äskettäin se ilmoitti myös ensi vuoden kesän jalkapallon Aasian mestaruus­kilpailujen siirtyvän johonkin toiseen maahan. Syyksi annettiin pandemia.

Tästä voi päätellä, että ainakin osa Kiinan viranomaisista valmistautuu eristäytymisen jatkuvan tavalla tai toisella vielä runsaan vuodenkin päästä.

Kaikkea eristäytymistä maailmasta ei perustella koronaviruksella.

Äskettäin Kiinassa uutisoitiin ainakin Nanjingin, Lanzhoun ja pekingiläisen Renmin-yliopiston irtautuvan kansainvälisistä listauksista, jotka panevat yliopistoja paremmuus­järjestykseen. Kiina aikoo luoda oman listauksensa, mihin innoituksena ovat toimineet Xin puheet.

Kolmessa Kiinan maakunnassa, Hebeissa, Henanissa ja Zhejiangissa, iso operaattori China Mobile on ilmoittanut osalle asiakkaistaan estävänsä tekstiviestien tai puheluiden tuloa ulkomailta. Tätä perusteltiin huijausviestien ja -soittojen estämisellä.

Saa nähdä, leviääkö ulkomaisten puheluiden estotrendi laajemmalle. Kiinassa on jo pitkään ollut internetissä tehokas palomuuri, joka estää pääsyn monille ulkomaisille nettisivuille. Myös länsimaiseen sosiaaliseen mediaan pääsy on estetty.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat