Neljä republikaani­senaattoria tapasi presidentti Niinistön Helsingissä – McConnell: ”Suomi tuo paljon puolustus­liittoon”

Presidentti ja senaattorit keskustelivat tapaamisessaan muun muassa Suomen turvallisuusratkaisuista ja Yhdysvaltain tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle.

16.5. 10:12 | Päivitetty 16.5. 13:52

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi Yhdysvaltain senaatin republikaanijohtajan Mitch McConnellin sekä republikaanisenaattorit John Barrasson, Susan Collinsin ja John Cornynin maanantaina Helsingissä.

Presidentti ja senaattorit keskustelivat tapaamisessaan muun muassa Suomen turvallisuusratkaisuista, Yhdysvaltain tuesta Suomen Nato-jäsenyydelle sekä Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainassa.

Senaattorit ja presidentti Niinistö pitivät aamupäivällä yhteisen lehdistötilaisuuden.

”Suomi tuo paljon puolustusliittoon”, McConnell sanoi tiedotustilaisuudessa ja toivoi, että Suomen hakemus saadaan käsiteltyä mahdollisimman nopeasti.

McConnell myös kiitti Suomea sen Ukrainalle antamasta tuesta.

McConnell on aiemmin sanonut, että kannattaa Venäjän julistamista terrorismia tukevaksi valtioksi. Hän toisti kantansa tiedotustilaisuudessa. Presidentti Niinistöltä kysyttiin hänen kantaansa, jolloin Niinistö viittasi siihen, että uskoo EU:ssa käytävän keskustelun Venäjästä ja myös toimenpiteiden jatkuvan.

Presidentti Sauli Niinistö (keskellä), republikaani­senaattorit ja Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Douglas Hickey (vasemmalla) kuvattiin Mäntyniemessä ennen tiedotustilaisuuden alkua.

Senaattorien vierailua Suomeen isännöi Yhdysvaltain Suomen-suurlähettiläs Douglas Hickey.

Senaattorit saapuivat Suomeen Ruotsista tehtyään sunnuntai-iltana Tukholmaan yllätysvierailun. Senaattoriryhmä tapasi sunnuntaina illalla Ruotsin pääministeri Magdalena Anderssonin ja puolustusministeri Peter Hultqvistin sekä Ruotsin valtiopäivien puolustus- ja ulkoasiainvaliokuntien jäseniä.

Lauantaina senaattorit vierailivat puolestaan Ukrainassa, missä he tapasivat maan presidentin Volodymyr Zelenskyin. He julkaisivat samalla julkilausuman, jossa vakuuttivat, että Yhdysvallat jatkaa Ukrainan tukemista, kunnes Ukraina voittaa sodan.

Yhdysvalloissa on käsitteillä huomattavan suuri lisäapupaketti Ukrainaan.

Tukholmassa Mitch McConnell sanoi yhdysvaltaisen PBS:n mukaan, että Suomesta ja Ruotsista on Natolle hyötyä. Ruotsi ja Suomi olisivat asemassa, jossa ne, toisin kuin jotkut toiset jäsenvaltiot, noudattaisivat Naton asettamia sitoumuksia.

”Jos he päättävät liittyä, heistä tulee tärkeä lisä Natoon”, hän sanoi.

”Minusta Yhdysvaltojen tulisi olla ratifioimassa heidän liittymisensä ensimmäisenä.”

Uutistoimisto TT:n mukaan McConnell sanoi Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä toivovansa, että hakemus voitaisiin hyväksyä kesän aikana ennen elokuuta.

McConnell toisti näkemyksensä Helsingissä – mikäli se suinkin on käytännössä mahdollista.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tapasi yhdysvaltalaissenaattorit John Barrasson, Mitch McConnellin (kesk.), Susan Collinsin ja John Cornynin.

Kentuckylainen senaattori McConnell on Naton pitkäaikainen kannattaja. Presidentti Niinistö keskusteli McConnellin kanssa myös maaliskuussa vieraillessaan Washingtonissa.

Tuolloin Niinistö kertoi, että senaatin johtavat republikaanit jakavat käsityksen Suomen ja Yhdysvaltojen välisen suhteen tärkeydestä.

John Barrasso on puolestaan Wyomingista, Susan Collins Mainesta ja John Cornyn Teksasista.

Neljän senaattorin delegaatiosta McConnell on arvovaltaisin, sillä hän toimii Yhdysvaltain senaatin eli kaksikamarisen kongressin ylähuoneen vähemmistöjohtajana.

Senaatin enemmistö- ja vähemmistöjohtajuus määräytyy demokraattien ja republikaanien voimasuhteiden perusteella. McConnell on toiminut senaatin enemmistöjohtajana vuosina 2015–2021.

Mikäli Yhdysvallat yhtenä, joskin johtavana, Nato-maana antaa hyväksyntänsä uusille Nato-jäsenille, se edellyttää senaatin hyväksyntää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat