Turkin presidentti Erdoğan toisti uhkauksensa: ei aio hyväksyä Suomea ja Ruotsia Natoon

Erdoğanin mukaan Suomen ja Ruotsin diplomaatti­delegaatioiden ei myöskään ”kannata vaivautua” matkustamaan Turkkiin suostuttelemaan sitä hyväksymään näiden Nato-hakemukset.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan toisti maanantaina perjantaina esittämänsä kannan siitä, ettei aio hyväksyä Suomea ja Ruotsia Naton jäseniksi.

16.5. 22:29

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan ei aio hyväksyä Suomea ja Ruotsia Naton jäseniksi, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters sekä Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu.

Erdoğan otti kantaa Suomen ja Ruotsin jäsenyyksiin lehdistötilaisuudessa yhdessä Algerian presidentin Abdulmecid Tebbounen kanssa.

"Ensinnäkin, emme sanoisi 'kyllä' niiden, jotka asettavat pakotteita Turkille, jäsenyyksille Natossa, puolustusliitossa, tämän prosessin aikana", sanoi Erdoğan Anadolun mukaan.

Turkki vaati jo huhtikuussa, että sotatarvikkeiden vientiin Turkkiin liittyviä pakotteita purettaisiin. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sanoi silloin, että on paljon maita, jotka ovat asettaneet joitakin rajoituksia aseviennille Turkkiin liittyen Syyriassa tehtyihin toimiin ja että Suomi on yksi näistä maista.

Lue lisää: Turkki vaatii sota­tarvikkeiden vientiin liittyvien esteiden purkua – Haaviston mukaan Suomi ei ole käymässä kauppaa Nato-jäsenyydellä

Erdoğan toisti maanantain lehdistötilaisuudessa myös perjantaisen kantansa siitä, että Suomi ja Ruotsi tukisivat terrorismia. Perjantaina tämä sanoi, että maat toimivat ”majatalona” muun muassa Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n, jonka EU on määritellyt terroristijärjestöksi, jäsenille.

Haavisto penäsi perjantaina kärsivällisyyttä.

”Tämä ei tapahdu yhdessä päivässä. Tämä on kaikki, mitä voin sanoa tässä vaiheessa. Otetaan asiat askel kerrallaan”, hän sanoi.

Lue lisää: Erdoğan: Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyteen ei voi suhtautua myönteisesti –Haavisto penää kärsivällisyyttä

Haavisto ja Ruotsin ulkoministeri Ann Linde tapasivat lauantaina Naton ulkoministerikokouksessa Turkin ulkoministerin Mevlüt Çavuşoğlun. Myös Çavuşoğlu kritisoi kokouksessa Suomea ja Ruotsia ja sanoi, että PKK:n tukeminen on ”törkeää” ja ”mahdotonta hyväksyä.”

Haavisto sanoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa, ettei Turkilla ole syytä huoleen PKK:n suhteen Suomessa. Linde sanoi lauantaina, että uskoi kyseessä olevan väärinkäsitys ja että Ruotsi ei tue PKK:ta.

Erdoğanin tiedottaja Ibrahim Kalin kuitenkin vakuutteli lauantaina, ettei Turkki yritä estää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä. Kalin sanoi, että Turkki pyrki vain ”varmistamaan että kaikkien jäsenien turvallisuushuolet otetaan huomioon.”

Aiemmin maanantaina ruotsalainen uutistoimisto TT kertoi, että Suomen ja Ruotsin diplomaattidelegaatiot aikovat matkustaa Turkkiin tapamaan Turkin ulkoministeriön edustajia ja keskustelemaan maiden Nato-jäsenyyksistä. Erdoğanin mukaan delegaatioiden ”ei kannata vaivautua” matkustamaan Turkkiin suostuttelemaan Turkkia hyväksymään näiden Nato-hakemukset.

"He sanoivat maanantaina, että tulevat Turkkiin. Tulevatko he suostuttelemaan meitä? Anteeksi, mutta heidän ei kannattaisi vaivautua", sanoi Erdoğan.

TT:n mukaan diplomaattidelegaatiot Suomesta ja Ruotsista matkustavat pian Turkkiin keskustelemaan Suomen ja Ruotsin mahdollisista Nato-jäsenyyksistä ja Turkin kielteisistä kannoista asiaan.

Ruotsin ulkoministerin Linden mukaan vierailu Ankaraan tapahtuisi "viikon kuluessa”.

HS kysyi maanantai-illalla ulkoministeriöltä, pitävätkö tiedot vierailusta paikkaansa. Ulkoministeriön viestintä vastasi HS:lle sähköpostitse, että "asiasta on keskusteltu ministeritasolla", "tilannetta seurataan" ja "yhteydenpitoa Turkkiin jatketaan tiiviinä."

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat