Sotilaita alettiin evakuoida Azovstalin teräs­tehtaalta, mikä voi tarkoittaa merkittävää tappiota Ukrainalle

Azovstalin terästehtaan alueelta evakuoitiin maanantaina 266 taistelijaa, mutta heitä on tiettävästi edelleen jäljellä. Mariupolin menettäminen on Ukrainalle tappio.

17.5. 9:08 | Päivitetty 17.5. 9:23

Viikkokausia Ukrainan asevoimien viimeisenä linnakkeena Mariupolissa toimineelta Azovstalin terästehtaan alueelta tehtiin maanantai-iltana suuri evakuointi.

Ukrainan varapuolustusministeri Anna Malyar kertoi illalla, että 53 vakavimmin haavoittunutta sotilasta on viety sairaalaan Novoazovskiin. Lisäksi 211 sotilasta vietiin evakuointikäytävää pitkin Olenivkaan.

Novoazovsk ja Olenivka sijaitsevat molemmat Venäjän joukkojen miehittämällä alueella Donetskissa. Malyarin mukaan evakuoituja sotilaita pyritään kotiuttamaan vankienvaihdon kautta.

Azovstalin terästehtaalta evakuoituja haavoittuneita tuotiin maanantai-iltana Novoazovskiin.

Ukrainan pääesikunnan mukaan Azovstalissa on kuitenkin vielä sotilaita, jotka yritetään pelastaa. Azovstalin puolustajat ovat nyt pääesikunnan mukaan täyttäneet taistelutehtävänsä, joka oli pelastaa ihmishenkiä.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi toivoi videoviestissään, että sotilaiden henget pystytään pelastamaan.

"Heidän joukossaan on vakavasti haavoittuneita. He saavat hoitoa. Ukraina tarvitsee ukrainalaiset sankarinsa elävinä."

Azovstalin sotilaiden evakuointi merkitsee todennäköisesti loppua yhdelle Venäjän hyökkäyksen verisimmistä taisteluista.

Viikkoja kestäneen Mariupolin piirityksen aikana on Ukrainan mukaan kuollut kymmeniätuhansia ihmisiä. Raunioiksi pommitetun kaupungin uskottiin jo moneen kertaan olleen menetetty.

Sotilaiden lähtö Azovstalista on merkittävä häviö Ukrainalle, sillä nyt loputkin Mariupolista on jäämässä Venäjän joukkojen haltuun.

Maanalaisissa suojissa piileskeli siviilejä ja sotilaita. Ei ole tarkkaan tiedossa, montako sotilasta Azovstaliin jäi, mutta ennen maanantai-illan evakuointeja on puhuttu, että siellä olisi ollut noin 600 sotilasta.

Siviilejä saatiin evakuoitua jo viime viikkojen aikana.

MAANANTAI-ILTANA Azovstalin tehdasalueelle linnoittautuneen Azov-rykmentin komentaja Denys Prokopenko julkaisi Azovin Telegram-kanavalla videoviestin. Hän kertoi, että Mariupolin puolustajat toteuttavat Ukrainan asevoimien johdon päätöstä pelastaakseen ihmishenkiä.

Prokopenko kuvaili Mariupolin puolustajien antaneen Ukrainan asevoimille 82 päivää aikaa kouluttaa joukkojaan, ryhmittyä uudelleen ja saada aseapua ulkomailta.

Ukrainan pääesikunta kertoi varhain tiistain vastaisena yönä, että Mariupolin puolustajien ansioksi lasketaan, että he esimerkiksi estivät Venäjän asevoimia ryhmittämästä jopa 17:ää pataljoona­taistelu­osastoa eli noin 20 000 sotilasta ja estivät näin Zaporižžjan valtauksen.

Pääesikunnan mukaan Azovstalin puolustajissa on Azov-rykmentin ja Ukrainan kansalliskaartin 12. prikaatin sotilaita, rajavartijoita, poliiseja, vapaaehtoisia ja Mariupolin aluepuolustusjoukkoja.

Valokuvaaja Dmytro Orest Kozatskyi kuvasi Azovstalin puolustajia tehtaalla 10. toukokuuta.

Azov-rykmentin komentajan Prokopenkon maanantaina julkaisemasta viestistä ei käynyt ilmi, paljonko sotilaita Azovstaliin on jäänyt. Venäjän media iloitsi jo antautumisesta.

Azovstaliin jääneitä sotilaita tuskin on niin paljoa, että Mariupolin kaupunkia olisi mahdollista puolustaa.

Mariupolin menettäminen on Ukrainalle todennäköisesti raskas tappio. Venäjän asevoimille se tarkoittaa Krimin operaatiosuunnalla mahdollisuutta saada maayhteys Krimille ja varmistaa merialueen ympäröimän Krimin niemimaan vesihuolto.

Mariupol on myös historiallisen Novorossian alueen keskeinen kaupunki. Ennen Venäjän hyökkäystä Mariupolissa asui noin 450 000 ihmistä.

Azovstalin terästehdasaluetta on ollut mahdollista puolustaa, sillä sen alle on rakennettu neuvostoaikoina massiivinen tunneliverkosto.

Huhtikuun kolmannella viikolla Venäjän presidentti Vladimir Putin määräsi Azovstalin saarrettavaksi.

Venäjän joukot alkoivat saartaa aluetta sen sijaan, että se olisi yritetty vallata. Putin kutsui alueen valtaamista ”tarpeettomaksi”, kertoi uutistoimisto Reuters.

”Sulkekaa tämä teollisuusalue niin, ettei kärpänenkään pääse pakenemaan”, Putin sanoi tällöin tv-kameroiden taltioimassa tapaamisessaan puolustusministeri Sergei Šoigun kanssa.

Azovstalia on pommitettu sodan aikana raskaasti. Sinne on ammuttu fosforiammuksia, ja alueelle linnoittautuneet ovat myös syyttäneet Venäjän joukkoja kemiallisen aseen käytöstä.

Azovstalin tehdasalue ulkoa päin kuvattuna 11. toukokuuta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat