Biden: Valkoisen ylivallan aate on ”myrkkyä” – Presidentti vieraili Buffalossa, jossa kymmenen kuoli joukko­ampumisessa viikon­loppuna

”Valkoinen ylivalta on myrkkyä, ja sen on annettu jatkua silmiemme edessä”, Joe Biden sanoi Buffalossa tiistaina.

Joe Biden puhui joukko­ampumisesta järkyttyneessä Buffalossa tiistaina.

17.5. 21:20

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on vieraillut tiistaina New Yorkin osavaltion länsiosassa sijaitsevassa Buffalon kaupungissa.

Lauantai-iltana kymmenen ihmistä kuoli ja kolme haavoittui Buffalossa, kun raskaasti aseistautunut 18-vuotias valkoihoinen mies hyökkäsi kaupungissa sijainneeseen valintamyymälään. Epäilty otettiin kiinni iskun jälkeen.

Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi (FBI) on kertonut tutkivansa tapausta viharikoksena. Kuolleista ja haavoittuneista yhteensä 11:n kerrotaan olleen afroamerikkalaisia.

Alueella asuu pääosin mustia ihmisiä. Tapauksen tutkijat uskovat, että epäilty matkusti sen vuoksi yli 300 kilometrin päähän kodistaan suorittamaan iskunsa. Buffalon pormestari Byron Brownin mukaan epäilty oli tullut alueelle tarkoituksella ”viedäkseen niin monta mustaa elämää kuin mahdollista”.

Tiistaina Buffalossa puhunut Biden kutsui viikonlopun tapahtumia kotimaiseksi terrorismiksi.

”Valkoinen ylivalta on myrkkyä, ja sen on annettu jatkua silmiemme edessä.”

Puheessaan Biden vaati rajoituksia sotilastyyppisten aseiden omistamiseen ja tuomitsi epäillyn levittämän salaliittoteorian siitä, että vasemmisto pyrkii Yhdysvalloissa korvaamaan valkoisen väestön ei-valkoisilla maahanmuuttajilla.

Biden puhui ”mediassa, politiikassa ja internetissä leviävästä vihasta, joka radikalisoi vihaisia, vieraantuneita ja eristettyjä ihmisiä uskomaan valheellisesti, että heidät korvataan toisilla ihmisillä”.

”Ei enää. Meidän täytyy todeta niin selvästi ja voimakkaasti kuin voimme, että valkoisen ylivallan aatteella ei ole tilaa Amerikassa”, Biden julisti.

Puheensa päätteeksi Biden korosti amerikkalaisten yhdistymisen tärkeyttä. Kansakunnan jakautuminen kahtia on ollut jo pidempään huolenaihe Yhdysvalloissa.

”Nämä hyökkäykset edustavat vihamielisen vähemmistön ajatuksia. Emme voi antaa heidän vääristää Amerikkaa. Emme voi antaa heidän tuhota kansakunnan sielua”, Biden sanoi.

Biden vei keskustelun myös Yhdysvaltojen ulkopuolelle ja kertoi matkustavansa jatkuvasti ympäri maailmaa, jossa häneltä kysytään, mitä ihmettä tapahtui 6. tammikuuta 2021 Yhdysvaltain kongressitalon valtauksessa.

Presidentti sanoi toivovansa, että Buffalon tragedia muistuttaa ihmisiä siitä, miten Yhdysvaltojen ei pidä antaa muuttua maaksi, jossa pelko ja valheet hallitsevat.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat