Britannia uhkaa muuttaa yksipuolisesti brexit-kauppa­sopimusta

Brittien uusi suunnitelma muuttaisi perusteellisella tavalla niin kutsuttua Pohjois-Irlannin protokollaa, joka on keskeinen osa brexit-sopimusta.

Lautalla saapunut rekka ohitti tiistaina 17. toukokuuta Pohjois-Irlannin protokollaa vastustavan kyltin Belfastin lähellä Pohjois-Irlannissa.

18.5. 13:23

Britannia julkisti tiistaina radikaalin muutosesityksen Euroopan unionin kanssa solmimaansa kauppasopimukseen. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot AFP ja Reuters.

Brittien uusi suunnitelma muuttaisi perusteellisella tavalla niin kutsuttua Pohjois-Irlannin protokollaa, joka on keskeinen osa brexit-sopimusta. Protokolla loi EU:n ja Britannian välisen tullirajan Pohjois-Irlannin ja muun Britannian väliin Irlanninmerelle, jolloin vältyttiin maarajalta Pohjois-Irlannin ja EU-naapuri Irlannin välillä.

Britannia tahtoo muuttaa Pohjois-Irlannin protokollaa, koska brexit-sopimuksen osa on sen mukaan johtanut Pohjois-Irlannin poliittisen hallinnon halvaantumiseen. Pohjois-Irlannin brittimieliset unionisti­puolueet vastustavat protokollaa, sillä ne pelkäävät sen ajavan alueen kauemmas muusta Britanniasta. Toukokuun alussa suurin unionistipuolue DUP ilmoitti, ettei se aio osallistua alueen paikallis­hallitukseen ennen kuin kauppasopimus neuvotellaan uusiksi.

Brittien uusi suunnitelma sallisi muualta Britanniasta Pohjois-Irlantiin tulevien tuotteiden tuonnin ilman EU:lle tehtävää tuontiselvitystä. Tuontiselvitys tulisi suunnitelman mukaan tehdä jatkossa vain Pohjois-Irlannista Irlantiin matkaaville tuotteille. Tämä vaatisi, ettei EU-tuomioistuin enää valvoisi protokollan toteutumista, ja että EU nojaisi Britannian tullivalvontaan alueella.

Britannian pääministeri Boris Johnson toivoi, että suunnitelma saisi EU:n avaamaan kauppaneuvottelut uudelleen.

”Emme halua torpata protokollaa vaan korjata sen, ja aiomme työskennellä EU-kumppaniemme kanssa sen hyväksi”, hän sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

EU ilmoitti ryhtyvänsä vastatoimiin, jos Britannia ryhtyy muuttamaan sopimusta yksipuolisesti. EU-komission varapresidentti Maros Sefcovic ilmaisi tiistaina huolensa Britannian aikeista. Sefcovic sanoi tiedotteessa, että jos Britannia päättää edetä protokollan keskeisten osien purkamisessa, EU:n tulee vastata ”kaikilla käytössään olevilla keinoilla”.

Vuosia jatkuneissa brexit-neuvotteluissa haluttiin viimeiseen asti välttää maarajan syntyminen Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille alueen levottoman historian takia. Pohjois-Irlannin vuoden 1998 rauhansopimus kieltää kovan rajan Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä. Brexit-osapuolet pitivät rauhansopimuksen kunnioittamista tärkeänä, sillä sitä edelsivät vuosikymmeniä jatkuneet levottomuudet: 1970–1990-luvuilla Pohjois-Irlannin konfliktin seurauksena kuoli yli 3 500 ihmistä.

Rauhansopimukseen perustuu myös Pohjois-Irlannin paikallishallituksen rakenne, jossa suurimmat unionisti- ja nationalisti­puolueet jakavat vallan. Unionistit kannattavat Pohjois-Irlannin pysymistä osana Britanniaa, kun taas nationalistien keskeinen päämäärä on järjestää kansanäänestys alueen liittämisestä Irlantiin.

Brexit-keskustelu on kuohahtanut uudelleen nationalistisen Sinn Féin -puolueen vaalivoiton myötä. Puolue sai toukokuun alussa vaalivoiton Pohjois-Irlannin aluevaaleissa syrjäyttäen DUP:n. Tulos oli historiallinen, koska nationalistinen puolue ei ole kertaakaan ollut suurimman puolueen asemassa alueen itsehallintoelimessä, Pohjois-Irlannin kansan­kokouksessa. Unionistipuolueet ovat olleet vallassa koko alueen 101-vuotisen historian ajan.

Lue lisää: Pohjois-Irlannin vaaleista historialliset: nationalistinen Sinn Féin voitti ensimmäistä kertaa – Sitoutunut järjestämään kansan­äänestyksen Irlannin saaren yhdistymisestä

Nyt Pohjois-Irlannin ensimmäiseksi ministeriksi on nousemassa Sinn Féinin varapuheenjohtaja Michelle O’Neill. Hän ei kuitenkaan käytännössä voi muodostaa hallitusta, jos DUP ei suostu osallistumaan siihen.

AFP:n mukaan suurin osa Pohjois-Irlannin paikallishallituksen edustajista kannattaa Pohjois-Irlannin protokollan säilyttämistä ja sen jalostamista yhdessä EU:n kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat