Tiedustelu: Yhdysvaltain hallinnon raportin ”ufo­havainnot” edelleen vailla selitystä

Yhdysvaltain puolustusministeriön työryhmä ei ole pystynyt selittämään osaa aiemmin kerrotuista lentäjien oudoista havainnoista, vaikka niistä on saatu lisää dataa.

Yhdysvaltain merivoimien tiedustelun apulaisjohtaja Scott Bray esitteli alivaliokunnalle videota yhdestä tunnistamattomasta ilmiöstä.

18.5. 13:55

Yhdysvaltain puolustusministeriön ja sotilastiedustelun edustajat ovat kertoneet julkisessa kuulemisessa asevoimien lentäjien kohtaamista oudoista havainnoista. Kuuleminen järjestettiin Yhdysvaltain edustajain­huoneen tiedustelu­ali­valiokunnalle. Se oli ensimmäinen tunnistamattomista lentävistä ilmiöistä pidetty julkinen kuuleminen 50 vuoteen.

Uutistoimisto Reutersin mukaan kuuleminen järjestettiin vajaa vuosi siitä, kun Yhdysvaltain hallinnon raportti esitteli yli 140 ilmassa tapahtunutta tunnistamatonta ilmiötä, joista asevoimien lentäjät ovat ilmoittaneet vuodesta 2004 alkaen.

Aiemmin näistä ilmiöistä puhuttiin ufoina (unidentified flying object). Nykyään Yhdysvalloissa käytetään termiä UAP (unidentified aerial phenomena) eli tunnistamaton ilmailmiö.

Kuulemisessa puhuivat merivoimien tiedustelun apulaisjohtaja Scott Bray ja tiedustelusta vastaavan puolustusministeriön eli Pentagonin alivaltiosihteeri Scott Moultrie.

Pentagon on perustanut outojen ilmiöiden tutkimiseen ja dokumentointiin työryhmän. Brayn mukaan työryhmän työskentelyn tuloksena dokumentoitujen tapausten määrä on noussut neljäänsataan.

Molemmat viranomaiset asettelivat sanojaan hyvin tarkasti. Heidän mukaansa työryhmän asiantuntijat eivät sulkeneet pois maan ulkopuolisen elämän mahdollisuutta. Brayn mukaan mikään aineisto ei kuitenkaan erityisesti viitannut tällaiseen mahdollisuuteen.

Bray ja Moultrie vakuuttivat, että Pentagon ja työryhmä seuraavat tietoja ja havaintoja sekä tutkivat ne, olivat ne johtamassa millaiseen loppu­tulokseen tahansa.

Yksi keskeinen syy selvittää ilmiöitä on niiden mahdolliset vaikutukset lentoturvallisuuteen.

Scott Bray esitteli kuulemisessa kaksi videota. Ensimmäisessä välkkyi kolmiomaisia kappaleita taivaalla, toisessa pyöreä kappale viuhahti asevoimien lentokoneen ohjaamon ikkunan ohi. Ensimmäinen osoittautui ilmiöksi, jonka valo aiheuttaa pimeänäkölasien kanssa. Jälkimmäiselle ilmiölle ei ollut löytynyt selitystä.

Viime vuonna julkaistussa raportissa käytiin läpi 144 tunnistamatonta ilmiötä vuosilta 2004–2021.

Yhteensä 18 tapauksessa, joita kuvattiin 21 eri ilmoituksessa, ilmiöiden liikeradat tai lento olivat poikkeuksellisia. Tunnistamaton kappale esimerkiksi kulki tuulta vastaan, liikehti äkkinäisesti tai liikkui nopeasti, eikä niitä luokiteltu esimerkiksi Yhdysvaltojen Kiinan tai Venäjän toiminnan aiheuttamaksi.

Kuulemisessa Bray kertoi, että monet raportin selvittämättömistä tapauksista olivat edelleen vailla selitystä.

Joissain tapauksissa selittämättömyys johtuu siitä, että tapauksista ei ole riittävästi dataa. Brayn mukaan on kuitenkin myös kourallinen tapauksia, jossa dataa oli saatu lisää mutta sekään ei auttanut tekemään analyysia siitä, mistä oli kyse.

Ilmiöitä tutkivien analyytikkojen on aina otettava huomioon mahdollisuus, että hyvin moderni ihmisten kehittämä ilma-alus voi käyttää aiemmin tuntematonta häiveteknologiaa tunnistamisensa vaikeuttamiseksi.

”Tiedossamme ei ole ketään vastustajaa, jolla olisi kyky lentää ilma-alusta ilman tunnistettavaa propulsiota eli työntövoimaa”, Bray sanoi.

Tiedustelualivaliokunnan puheenjohtaja Andre Carson painotti, että tunnistamattomat ilmiöt on otettava vakavasti.

”UAP:t ovat selittämättömiä, se on totta. Mutta ne ovat todellisia”, Carson sanoi.

Moultrie vakuutti, että työryhmä on avoin kaikenlaisille hypoteeseille.

”Me haluamme tietää aivan yhtä paljon kuin te, mitä tuolla ulkona on”, Moultrie sanoi – lisäten vielä, että vietti nuoruudessaan paljon aikaa tieteisfiktion (science fiction) parissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat