Intiaa ja Pakistania piinaavat lämpöaallot ovat sata kertaa toden­näköisempiä ilmaston­muutoksen takia, sanovat asiantuntijat

Intian pääkaupungissa New Delhissä mitattiin sunnuntaina yli 49 asteen lämpötila. Pakistanin Jacobabadissa lämpötilaksi mitattiin samana päivänä 51 astetta.

Ihmiset yrittävät viilentyä kaikin keinon New Delhissä. Kuva otettu 15. toukokuuta.

18.5. 21:18

Ihmisen selviytymiskyvyn rajoja koetteleva lämpötila jatkaa Intian ja Pakistanin piinaamista.

Sunnuntaina Intian pääkaupungissa New Delhissä mitattiin sunnuntaina yli 49 asteen lämpötila. Pakistanin Jacobabadissa lämpötilaksi mitattiin samana päivänä 51 astetta.

Asiantuntijat ennakoivat aiemmin, että lämpöaalto saattaisi hellittää toukokuun aikana varsinkin Intiassa, mutta toistaiseksi niin ei ole käynyt. Sunnuntain huippulämpötilojen jälkeen alkuviikko on ollut maissa lämpötilaltaan hieman helpompaa, mutta asiantuntijat ennustavat lämmön nousevan jälleen lähelle 50:tä astetta viikonloppuun mennessä.

Pitkään jatkunut lämpöaalto on aiheuttanut suuria tuhoja maanviljelylle, pakottanut ihmiset pysymään sisätiloissa, aiheuttanut metsäpaloja, sulkenut kouluja, saanut aikaan sähkökatkoksia ja johtanut vesivarantojen hupenemiseen. Arvioiden mukaan miljoonat ihmiset ovat olleet hengenvaarassa.

Lue lisää: Intiaa ja Pakistania piinaava lämpö­­aalto koettelee ihmisen selviytymis­­kyvyn rajoja, sanoo asiantuntija

Lue lisää: Poikkeuksellisen kuuma kevät sulkee kouluja Intiassa – ”Monet lapsista eivät kestä tätä, heidän nenänsä alkaa vuotaa verta”

Keskiviikkona Britannian Ilmatieteen laitos (Met Office) raportoi uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan ilmastonmuutos on johtanut siihen, että vastaavat lämpöaallot Intian ja Pakistanin alueella ovat sata kertaa todennäköisempiä kuin ne olisivat ilman ilmastonmuutoksen vaikutuksia.

Tutkimuksen mukaan luonnollisen todennäköisyyden perusteella lämpötila ylittäisi vuoden 2010 keskilämpötilan 312 vuoden välein. Kun huomioidaan ilmastonmuutoksen vaikutukset tilanteeseen, lämpötilan voi odottaa ylittävän vuoden 2010 keskilämpötilan 3,1 vuoden välein.

Vuotta 2010 on käytetty verrokkina, koska silloin huhti- ja toukokuussa mitattiin korkeimmat keskilämpötilat vuoden 1900 jälkeen.

Tutkimuksessa myös ennustetaan, että tämän vuosisadan loppuun mennessä lämpötilan voidaan odottaa ylittävän vuoden 2010 keskilämpötilan 1,15 vuoden välein.

Keskiviikkona julkaistiin myös Maailman ilmatieteen järjestön (WMO) raportti, jonka mukaan neljä keskeistä ilmastonmuutoksen etenemistä seuraavaa mittaria nousi uusiin ennätyksiin viime vuonna.

Nämä neljä mittaria ovat ilmakehän hiilidioksidipitoisuus, merenpinnan nousu, valtamerten lämpötila sekä valtamerten happamoituminen.

Kasvihuonekaasujen määrä ilmakehässä nousi edelleen, ja viime vuonna maapallon keskilämpötila oli noin 1,1 astetta korkeampi esiteolliseen aikaan verrattuna. Lisäksi viimeksi kuluneet seitsemän vuotta ovat olleet mittaushistorian seitsemän lämpimintä vuotta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat