Turkin ulko­ministeri kehui tapaamista USA:n Blinkenin kanssa – haluaa Turkin vaatimuksiin vastauksia ”käytännössä, ei vain sanoin”

Ulkoministeri Çavuşoğlu aiheutti diplomaattilähteiden mukaan lauantaina Berliinissä pienimuotoisen kohtauksen kokouksessa, jossa myös Suomen ja Ruotsin edustajat olivat paikalla.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu (vasemmalla) tapasi Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin New Yorkissa.

19.5. 5:23

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu kertoo, että hänen keskustelunsa Yhdysvaltain ulkoministerin Antony Blinkenin kanssa olivat "erittäin myönteiset." Ulkoministerit puhuivat New Yorkissa muun muassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyshakemuksista, joihin Turkki on suhtautunut nihkeästi.

Çavuşoğlu kertoi Blinkenin vakuuttaneen hänelle, että Yhdysvallat vie eteenpäin viestin Turkin turvallisuushuolista. Hän toisti Turkin hallinnon näkemyksen siitä, että Nato ei voi hyväksyä jäseniä, jotka tukevat "terroristijärjestöjä."

Turkkia on hiertänyt Suomen ja Ruotsin kohdalla muun muassa se, että Turkin mielestä ne suojelevat sen terroristisina pitämiä kurdijärjestöjä. Çavuşoğlu toi Blinkenille esiin sen, että niin Suomen ja Ruotsin kuin myös Yhdysvaltojen tuki kurdijärjestöille pitäisi lopettaa.

”Haluamme, että Turkin huoliin vastataan myös käytännössä, ei vain sanoin. Tämä ei koske vain Ruotsia ja Suomea, vaan myös muita liittolaisia”, Çavuşoğlu sanoi tapaamisen jälkeen turkkilaislehti Hürriyetin mukaan.

Çavuşoğlu ja Blinken puhuivat myös muun muassa Turkin aikomuksista ostaa Yhdysvalloilta F-16-hävittäjiä.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Çavuşoğlu aiheutti lauantaina pienimuotoisen kohtauksen Naton ulkoministerikokouksessa Berliinissä, jossa myös Suomen ja Ruotsin edustajat olivat paikalla.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan oli päivää aiemmin yllättänyt Nato-liittolaisensa sanomalla, ettei Turkki voi suhtautua positiivisesti Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin.

Lauantaina Berliinissä Çavuşoğlu linjasi Turkin vaatimukset Suomen ja Ruotsin hakemusten hyväksymiseksi. Reutersin Nato-diplomaattilähteiden mukaan tämä korotti ääntään puhuessaan Ruotsin ulkoministerille Ann Lindelle.

”Meille se oli historiallinen hetki, mutta Çavuşoğlu sanoi, että häntä ärsyttää Linden ’feministinen politiikka’, mikä toi tilanteeseen draamaa”, eräs nimettömänä pysytellyt diplomaatti sanoi.

Diplomaatit kuvailivat Çavuşoğlun käytöstä ”noloksi”.

Turkkilainen diplomaattilähde puolestaan sanoi Reutersille, että Çavuşoğlu oli kertonut Turkin näkökohdista kunnioittavasti, ja torjunut Linden väitteen siitä, että Turkin vastustus johtui Ruotsin feministisestä ulkopolitiikasta.

”Hänen (Linden) kommenttinsa eivät auta Ruotsin Nato-hakua, kun taas Suomen lausunnot ovat huolellisesti muotoiltuja”, turkkilaislähde sanoi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat