Saksan Scholz ei suostu asettamaan pakotteita entiselle liitto­kansleri Schröderille, vaikka tämä ei ole katkaissut Venäjä-kytköksistään

Euroopan parlamentti haluaa asettaa pakotteita venäläisten yritysten hallituksissa istuvia eurooppalaisia vastaan.

Liittokansleri Olaf Scholz osallistui torstaina lehdistötilaisuuteen Haagissa yhdessä Hollannin pääministeri Mark Rutten kanssa.

19.5. 23:17

Saksan liittokansleri Olaf Scholz kieltäytyi toteuttamasta Euroopan parlamentin toivetta asettaa pakotteita entistä liittokansleria Gerhard Schröderiä vastaan, vaikka tämä ei ole eronnut venäläisten energiayhtiöiden huippuviroistaan. Asiasta uutisoi Politico.

Scholz kertoi Haagissa tukevansa Saksan parlamentin keskiviikkona tehtyä päätöstä, jonka mukaan Schröder menettää verorahoilla kustannetun toimistonsa, jollainen Saksassa on tapana myöntää entisille liittokanslereille. Toimisto on kustantanut veronmaksajille noin 400 000 euroa vuodessa.

Lue lisää: Saksan entinen liitto­kansleri Gerhard Schröder menettää Saksan valtion maksaman 400 000 euron edun Venäjän-suhteiden takia

Scholz sanoi kuitenkin keskiviikkona, ettei halua rankaista Schröderiä enempää, vaikka Euroopan parlamentti tähän kehottikin päätöksessään.

”Minun mielestä mikään muu toimi ei ole tällä hetkellä tarpeen”, Scholz sanoi torstaina lehdistötilaisuudessa Haagissa, kun häneltä kysyttiin Euroopan parlamentin torstaina tehdystä päätöksestä, joka kannustaa asettamaan pakotteita yhä huomattavien venäläisten yritysten hallituksissa istuville eurooppalaisille.

Scholz lisäsi, että olisi parasta, jos Schröder eroaisi asemistaan.

Schröder toimi Saksan liittokanslerina vuosina 1998–2005. Hän on Venäjän presidentti Vladimir Putinin läheinen ystävä ja poliitikkoaikojen jälkeen jatkanut työtään venäläisyhtiöissä.

Venäjän kanssa läheisissä väleissä edelleen oleva Schröder on menettänyt Euroopan ja kotimaansa tuen, koska hän ei ole tehnyt pesäeroa Putiniin tai tämän sotaisaan politiikkaan.

Toimistonsa menettämisestä huolimatta Schröder saa yhä kuukausittain yli 7000 euron eläkettä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat