Venäjän parlamentti käsittelee sopimussotilaiden ikärajan korottamista

Asiantuntijoiden mukaan lakiesitys kielii Venäjän heikosta sotamenestyksestä.

Venäjän duuma ryhtyy potimaan sopimussotilaiden ikärajan korottamista Ukrainan sodan vuoksi.

20.5. 14:34

Venäjän parlamentin alahuone duuma otti perjantaina käsiteltäväkseen lakialoitteen sopimussotilaiden yläikärajan nostamisesta. Esityksen mukaan asevoimat voisi jatkossa värvätä yli 40-vuotiaita Venäjän kansalaisia ja yli 30-vuotiaita ulkomaalaisia aseelliseen palvelukseen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Nykyisten määräysten mukaan Venäjän asevoimat voi värvätä sopimussotilaiksi ensi kertaa vain alle 40-vuotiaita venäläisiä ja alle 30-vuotiaita muiden maiden kansalaisia. Lakialoitteen perustelujen mukaan asevoimien on voitava käyttää hyväkseen varttuneempien ammattilaisten taitoja.

”Korkeasti koulutettuja erikoisosaajia tarvitaan täsmäaseiden, operationaalisten aseiden ja sotilaskaluston käyttöön”, perusteluissa sanotaan. ”Kokemuksen mukaan he saavuttavat parhaat taidot 40-45 vuoden iässä.”

Uutistoimisto Reutersin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan lakialoite kertoo Venäjän Ukrainan-hyökkäyksen vaikeuksista.

”Venäläiset ovat selvästi vaikeuksissa”, Yhdysvaltain Euroopan-joukkojen entinen komentaja Ben Hodges kommentoi.

“Tämä on uusin yritys ratkaista miehistöpulaa ärsyttämättä omaa väestöä. Mutta Venäjälle on koko ajan vaikeampaa peitellä epäonnistumisia Ukrainassa.”

Brittiläisen Rusi-tutkimuslaitoksen maasodankäynnin asiantuntijan Jack Watlingin mukaan Venäjältä on jalkaväki loppumassa.

”Venäjän on täydennettävä Ukrainassa taistelevia yksiköitään ja luotava uusia yksiköitä, jos se aikoo parantaa asemiaan rintamalla”, Watling arvioi. ”Tästä tulee pitkä ja vaikea prosessi mutta sitä voidaan jouduttaa värväämällä ihmisiä, joilla on tarvittavat taidot ja sotilaallista kokemusta.”

Lakialoitteen perusteluiden mukaan lainmuutos helpottaa myös hoitohenkilökunnan, insinöörien, teknikkojen ja tietoliikenneasiantuntijoiden palkkaamista asevoimien leipiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat