Saksan entinen liitto­kansleri Gerhard Schröder jättää venäläisen Rosneftin

Entinen liittokansleri joutui kovan arvostelun kohteeksi työstään venäläisyhtiöissä.

Saksan entinen liittokansleri puhui toimittajille Berliinissä vuonna 2020.

20.5. 14:29

Berliini

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder jättää tehtävänsä venäläisessä öljykonsernissa Rosneftissa. Asiasta kertoivat uutistoimistot sekä lukuisat saksalaisviestimet Rosneftin tiedotettua päätöksestä.

Yhtiön mukaan Schröder on ilmoittanut ilman tarkempia lisätietoja, ettei voi enää jatkaa työtään yhtiössä.

Schröder on ollut kovan arvostelun kohteena läheisten Venäjä-suhteidensa takia jo pitkään, ja erityisesti Venäjän hyökkäyssodan alkamisen jälkeen.

Torstaina EU-parlamentti vaati Schröderiä pakotelistalle. Venäjän vastaisia pakotteita on kohdistettu vain harvoihin EU-maiden kansalaisiin.

Lue lisää: EU-parlamentti haluaa pakotteita länsipoliitikoille, jotka eivät ole hylänneet venäläis­yhtiöitä – Esko Aho mainitaan myönteisenä esimerkkinä

Saksan sosiaalidemokraateissa on vireillä myös Schröderin erottaminen puolueesta. Liittokansleri Olaf Scholz ja puoluejohto ovat kehottaneet Schröderiä jättämään tehtävänsä venäläisyhtiöissä.

Saksan hallitus sopi aiemmin tällä viikolla, että Schröder menettää 400 000 euron edestä entiselle liittokanslerille annettavia etuja.

Lue lisää: Saksan Scholz ei suostu asettamaan pakotteita entiselle liitto­kansleri Schröderille, vaikka tämä ei ole katkaissut Venäjä-kytköksistään

Lue lisää: Saksan entinen liitto­kansleri Gerhard Schröder menettää Saksan valtion maksaman 400 000 euron edun Venäjän-suhteiden takia

Schröder on työskennellyt vuosikausia venäläisissä energiayhtiöissä poliittisen uransa jälkeen ja kuuluu Venäjän presidentin Vladimir Putinin ystäviin.

Schröder toimi liittokanslerina vuosina 1998–2005 ja oli sen jälkeen yksi Saksan ja Venäjän välille rakennetun Nord Stream -kaasuputken lobbaajista, muun muassa Suomen entisen pääministerin Paavo Lipposen tavoin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat