Ex-oligarkki Hodorkovski ja šakki­mestari Kasparov luokiteltiin Venäjällä ”ulkomaalaisiksi agenteiksi”

Hodorkovski ja Kasparov ovat Venäjän oikeusministeriön mukaan saaneet toimintaansa ”rahoitusta” Ukrainasta.

Mihail Hodorkovski oli aikanaan ilmeisesti Venäjän rikkain mies. Kuvassa Hodorkovski toukokuussa järjestetyssä konferenssissa Kalifornian Beverly Hillsissä.

21.5. 3:37

Venäjän oikeusministeriö on luokitellut entisen oligarkin Mihail Hodorkovskin ja šakin suurmestarin Garri Kasparovin ”ulkomaalaisiksi agenteiksi”, kertovat uutistoimistot.

Kumpikin miehistä on tunnettu presidentti Vladimir Putinin ja Venäjän hyökkäyksen arvostelija.

Ulkomaalaisten agenttien listalle joutuneet henkilöt ovat tyypillisesti Kremliä vastustavia poliitikkoja, aktivisteja ja toimittajia, joita on syytetty ulkomaiden rahoittamasta poliittisesta toiminnasta.

Käytännössä listattujen henkilöiden ja organisaatioiden toimintaa Venäjällä vaikeutetaan rajoitteilla ja rangaistusten uhalla. Lisäksi listalla olevien tulee kaikessa julkaisutoiminnassaan ilmoittaa olevansa ulkomaalaisia agentteja.

Muita yksityishenkilöitä listalla ovat muun muassa oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza ja tv-toimittaja Leonid Kiseljov.

58-vuotias Hodorkovski ja 59-vuotias Kasparov ovat Venäjän oikeusministeriön mukaan saaneet toimintaansa ”rahoitusta” Ukrainasta.

Kirjailija ja Putin-kriitikko Kasparov on asunut Yhdysvalloissa lähes vuosikymmenen. Kasparov on joutunut Venäjän mustalle listalle toiminnastaan Human Rights Foundation -nimisessä ihmisoikeus­järjestössä.

Kasparov kertoi taistelustaan Putinin politiikkaa vastaan HS:lle vuonna 2017 julkaistussa haastattelussa.

”Yritän olla niin varovainen kuin pystyn, mutta Putinin arvosteleminen ja yritys horjuttaa häntä ovat aika riskialtista hommaa”, hän sanoi tuolloin.

Garri Kasparov kuvattiin Cannesin elokuvajuhlilla Ranskassa vuonna 2019.

Hodorkovski oli aikanaan ilmeisesti Venäjän rikkain mies ja yksi maan vaikutusvaltaisimpia oligarkkeja. Hän rikastui Jukos-öljy-yhtiöllä, jonka toimitusjohtaja hän oli.

Putinin noustua valtaan Hodorkovski ryhtyi vastustamaan Kremlin politiikkaa. Hän suoritti vankeusrangaistusta vuodet 2003–2013, minkä jälkeen hän lähti maanpakoon Eurooppaan.

Hodorkovskin Open Russia -järjestö on jo ollut ulkomaalaisten agenttien listalla vuodesta 2017. Oppositiota rahoittanut järjestö hajosi viime vuonna kasvavan painostuksen alla.

HS haastatteli Hodorkovskia keväällä Venäjän hyökkäyksen alettua. Hodorkovskin mukaan sodan aloittaminen oli Putinilta niin kohtalokas virhe, että se johtaa vielä tämän vallan loppuun.

”Ei ole epäilystäkään siitä, että Putin on tällä järjettömällä päätöksellään nopeuttanut loppunsa alkua.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat