Työväen­puolue matkalla voittoon Australian parlamentti­vaaleissa, pääministeri Morrison myönsi tappion

Reilusti yli kolmannes rekisteröityneistä äänestäjistä oli antanut äänensä ennakkoon ennen lauantain vaalipäivää.

Albanesen kannattajat tuulettivat tulostilanteen julkistuksen jälkeen Sydneyssä lauantaina.

21.5. 4:28 | Päivitetty 21.5. 19:56

Australian parlamenttivaalien voittajaksi on nousemassa Anthony Albanesen johtama työväenpuolue, kertovat uutistoimistot AFP ja Reuters sekä Australian yleisradioyhtiö ABC.

Tulos tarkoittaa sitä, että Australian liberaalipuolueen ja kansallispuolueen vuodesta 2013 asti jatkunut valtakausi päättyy.

Kahden konservatiivipuolueen muodostama koalitio on onnistunut voittamaan ja saavuttamaan enemmistön kolmissa edellisissä parlamenttivaaleissa.

Kun äänistä oli laskettu noin kaksi kolmasosaa, oli työväenpuolue saamassa edustajainhuoneeseen 72 paikkaa. Liberaalipuolueen johtaman koalition paikkamäärä on laskemassa edellisvaalien 77:stä 52:een.

Yksinkertaisen enemmistön saavuttamiseksi puolueiden olisi saavutettava vähintään 76 paikkaa.

Istuva pääministeri Scott Morrison myönsi paikallista aikaa myöhään lauantai-iltana johtamansa liberaalipuolueen tappion.

”Tänä iltana olen puhunut oppositiojohtajan ja tulevan pääministerin, Anthony Albanesen kanssa, ja onnitellut häntä vaalivoitosta”, Morrison sanoi kannattajilleen.

Pian tämän jälkeen Albanese julisti puolueensa vaalien voittajaksi.

”Australialaiset ovat äänestäneet muutoksen puolesta. Tämä voitto tekee minut nöyräksi”, Albanese sanoi AFP:n mukaan.

Voitonpuheessaan työväenpuolueen Albanese sanoi, että Australiasta tulisi hänen johdollaan uusiutuvan energian ”supervalta”.

”Me voimme käyttää hyväksemme Australian mahdollisuuden olla uusiutuvan energian supervalta”, hän sanoi.

Albanese on luvannut, että Australia tulee vuoteen 2030 mennessä vähentämään hiilidioksidipäästöjään 43 prosenttia vuoden 2005 tasosta.

Ensimmäiset äänestyspaikat aukesivat Itä-Australiassa kello yhdeltä Suomen aikaan lauantain vastaisena yönä.

Myös vaaleja edeltäneiden mielipidemittausten perusteella vaikutti, että eniten ääniä olisi saamassa työväenpuolue. Liberaalipuoluetta edustavan Morrisonin johtama koalitio oli gallupeissa kuusi prosenttiyksikköä työväenpuoluetta perässä, mutta kaula kaventui kevään mittaan.

Viimeiset äänestyspaikat sulkeutuivat lauantaina iltapäivällä Suomen aikaa.

Anthony Albanese äänesti lauantaina Marrickvillen alueelle Sydneyssä.

Albanese sanoi ennen vaaleja, että ihmiset ovat kyllästyneet Morrisonin ”iskulausepolitiikkaan”. Työväenpuolueen voitto toisi hänen mukaansa muutoksen maan ilmastopolitiikkaan ja ”lopun ilmastosodille”, jotka ovat jättäneet Australian jälkeen maailmanlaajuisista ilmastotavoitteista.

Australia on yksi maailman suurimmista fossiilisten polttoaineiden maasta viejistä.

”Antakaa työväenpuolueelle mahdollisuus. Meillä on suunnitelmia tälle maalle”, Albanese sanoi vaalien aattona.

Morrison puolestaan syytti Albanesea ylimielisyydestä vaaleja edeltäneinä päivinä. Morrisonin mukaan työväenpuolueen johtaja on ennustellut ennenaikaisesti puolueensa vaalivoittoa.

”Et voi mennä asioiden edelle”, pääministeri sanoi.

Istuvan pääministerin mukaan hänen koalitionsa voitto olisi tarkoittanut ”vahvan” talouden hallinnan jatkamista. Morrison sanoi, ettei Albanese kykenisi rooliin pääministerinä, sillä hän ei osaa ”hallita raha-asioita”.

Australian parlamenttivaaleissa rekisteröityneitä äänestäjiä on yli 17 miljoonaa, mikä on liki 97 prosenttia äänioikeutetuista. Rekisteröityneitä äänestäjiä uhkaa 20 dollarin eli hieman yli 13 euron sakko, jos he jättävät äänestämättä.

Ennakkoon äänesti yli seitsemän miljoonaa australialaista.

Australian parlamenttivaalit järjestetään kolmen vuoden välein.

Vaaleissa jaossa ovat kaikki Australian edustajainhuoneen 151 paikkaa sekä noin puolet senaatin paikoista. Hallitusta pääsee muodostamaan puolue tai liittouma, joka saa eniten paikkoja edustajainhuoneessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat