Australian tuleva pääministeri vannoo parantavansa maansa mainetta, ensitapaamisessa Bidenin kanssa esillä Kiinan vahvistuminen

Työväenpuolueen Anthony Albanese lupaa tehdä Australiasta uusiutuvan energian ”supervallan”.

Pääministeriksi nouseva Anthony Albanese julisti voiton Australian parlamenttivaaleissa lauantaina. Albanese tulee pääministeriksi liberaalipuolueen Scott Morrisonin tilalle.

22.5. 12:33

Anthony Albanesen johtama työväenpuolue on voittanut Australian parlamenttivaalit. Voiton myötä Albanese nousee pääministeriksi.

Työväenpuolue sai vaaleissa edustajainhuoneeseen 72 paikkaa. Liberaalipuolueen johtaman koalition paikkamäärä laski edellisvaalien 77:stä 52:een.

Tulos tarkoittaa sitä, että Australian liberaalipuolueen ja kansallispuolueen vuodesta 2013 asti jatkunut valtakausi päättyy.

Kahden konservatiivipuolueen muodostama koalitio on onnistunut voittamaan ja saavuttamaan enemmistön kolmissa edellisissä parlamenttivaaleissa.

Voitonpuheessaan työväenpuolueen Albanese sanoi, että Australiasta tulisi hänen johdollaan uusiutuvan energian ”supervalta”.

”Me voimme käyttää hyväksemme Australian mahdollisuuden olla uusiutuvan energian supervalta”

Albanese on luvannut, että Australia tulee vuoteen 2030 mennessä vähentämään hiilidioksidipäästöjään 43 prosenttia vuoden 2005 tasosta.

Lisäksi hän on vannonut parantavansa Australian kansainvälistä mainetta koskien ilmastokysymyksiä.

Tuleva pääministeri on jo ilmoittanut tapaavansa Yhdysvaltojen, Japanin ja Intian johtajia Tokiossa ensi tiistaina. Tapaamisen aiheena on Kiinan kasvava sotilaallinen ja taloudellinen valta.

Sunnuntaina Yhdysvaltain presidentti Joe Biden onnitteli Albanesea vaalivoitosta ja vakuutti työskentelevänsä maiden liittolaisuuden vahvistamiseksi entisestään.

Tokion-vierailunsa yhteydessä Albanese keskustelee erikseen Bidenin, Japanin pääministerin Fumio Kishidan ja Intian pääministerin Narendra Modin kanssa.

”Se mahdollistaa meille viestin lähettämisen siitä, että valta on vaihtunut. Tulemme tekemään muutoksia politiikassa, erityisesti koskien ilmastonmuutosta ja sitoutumistamme maailmaan näissä kysymyksissä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat