Norjan kansanterveyslaitos ilmoitti mahdollisista apina­rokko­tapauksista – myös Itävallassa todettiin ensimmäinen tartuntaepäily

Euroopassa on aiemmin tällä viikolla havaittu mahdollisia tartuntaepäilyjä Britanniassa, Espanjassa, Portugalissa ja Ruotsissa.

Mikroskooppikuvassa näkyy soikeita apinarokkoviruksen partikkeleita. Kuva on otettu ihmisen ihonäytteestä.

22.5. 14:39 | Päivitetty 22.5. 15:43

Norjan kansanterveyslaitos FHI ilmoitti lauantaina mahdollisista apinarokkotapauksista maan pääkaupungissa Oslossa.

FHI:n mukaan Oslossa 6.–10. toukokuuta vierailleella henkilöllä on todettu varmistettu apinarokkotartunta hänen palattuaan kotimaahansa.

FHI ei kertonut tiedotteessaan henkilön kotimaata.

Itävallan yleisradioyhtiö ORF kertoi sunnuntaina maan ensimmäisestä tartuntaepäilystä.

ORF:n mukaan epäilty tartuntatapaus raportoitiin Wienissä 35-vuotiaalla miehellä, joka vietti yön sairaalassa tartuntaepäilyn vuoksi.

Potilaan oireet olivat apinarokolle tyypillisiä oireita kuten lievää kuumetta ja märkärakkuloita kasvoissa.

ORF kertoo, että potilaan testitulokset varmistuvat sunnuntai-iltaan mennessä.

Euroopassa on tällä viikolla havaittu useita harvinaisia apinarokkotapauksia. Ainakin Britanniassa, Espanjassa ja Portugalissa on lyhyessä ajassa havaittu kymmeniä vähintään epäiltyjä tapauksia. Tuoreimpana epäillystä tapauksesta kertoi sunnuntaina Itävalta.

Lue lisää: Harvinainen apina­rokko levinnyt Eurooppaan, myös Ruotsissa yksi tapaus – tällaisesta taudista on kyse

Britanniassa tapauksia oli keskiviikkoon mennessä todettu yhdeksän, Portugalissa viisi. Espanjan terveysviranomaiset selvittivät 23:a tartuntaepäilyä.

Torstaina Ruotsin yleisradio SVT kertoi, että myös Tukholmassa on löydetty yksi apinarokkotapaus. Maan kansanterveysvirasto (FOHM) tutkii, onko tapauksia enemmän.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kertoi lauantaina, että apinarokko on asia, josta ”kaikkien tulisi olla huolissaan”.

Biden kertoi lisäksi, että Yhdysvaltain terveysviranomaiset tutkivat mahdollisia hoitomuotoja ja rokotteita.

Suomessa ei tällä hetkellä ole tullut ilmi yhtään varmistettua apinarokkotapausta.

HS haastatteli aiemmin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) asiantuntijalääkäriä Leif Lakomaa. Lakoma ei näe, että Suomessa olisi suuremman apinarokko epidemian riskiä. Samoilla linjoilla oli lauantaina Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti, jonka mukaan viruksesta ei ole tulossa maailmanlaajuista pandemiaa.

”Tällä hetkellä tapauksia on kuitenkin Euroopassa vielä vähän, eikä tartuntoja tai tartuntaepäilyjä Suomessa ole”, hän kertoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat