Aseettoman pyöräilijän surmannut venäläis­sotilas sai elin­kautisen vankeus­tuomion

Syyttäjä kertoo venäläisen sotilaan ampuneen aseetonta siviiliä rynnäkkökiväärillä päähän. Syyttäjän mukaan tuomittu sotilas sai käskyn toiselta sotilaalta, joka ei ollut päällikköasemassa tuomittuun nähden.

Tuomittu venäläinen sotilas Vadim Šišimarin oikeudessa Kiovassa maanantaina.

23.5. 19:22

Kiovalainen tuomioistuin tuomitsi maanantaina venäläisen sotilaan Vadim Šišimarinin, elinkautiseen vankeuteen aseettoman siviilin surmasta.

Ukrainassa elinkautinen tuomio tarkoittaa koko loppuelämän pituista vankeustuomiota, josta voi vapautua vain kuolemaan johtavan sairauden takia tai presidentin armahduksella.

Kyseessä oli ensimmäinen Venäjän hyökkäyssodan aikana langetettu tuomio sotarikoksesta.

21-vuotias Šišimarin myönsi aiemmin syyllisyytensä 62-vuotiaan aseettoman siviilin, Oleksandr Šelipovin, tappamiseen Sumyn alueella Koillis-Ukrainassa 28. helmikuuta.

Šišimarin toimi Venäjän armeijassa panssarivaunuyksikön kersanttina.

The New York Timesin mukaan syyttäjä kertoi, että kun ukrainalaiset joukot hyökkäsivät venäläisjoukkojen saattueeseen 28. helmikuuta, saattue joutui hajaantumaan. Tämän jälkeen Šišimarin tapasi neljä venäläistä sotilasta, joiden kanssa hän varasti auton, jolla koko joukko pakeni taisteluja.

Saavuttuaan autolla Sumyn alueella sijaitsevaan Tšupahivkan kylään, he huomasivat pyöräilevän Šelipovin, joka puhui samalla puhelimessa.

Nähtyään Šelipovin puhumassa puhelimeen, Šišimarin ja muut hänen mukanaan olleet venäläiset sotilaat uskoivat Šelipovin ilmoittavan venäläisjoukkojen sijainnin lähettyvillä oleville ukrainalaisille joukoille.

Tästä syystä yksi Šišimarinin mukana olleista sotilaista painosti häntä ampumaan Šelipovin. Ampumiskäskyn antanut sotilas ei ollut syyttäjän mukaan päällikköasemassa Šišimariniin nähden.

Syyttäjän kertomuksen mukaan Šišimarin totteli käskyä kyseenalaistamatta sitä ja ampui aseetonta Šelipovia päähän Kalašnikov-rynnäkkökiväärillä.

Šišimarin kertoi oikeudenkäynnissä, ettei hän halunnut tappaa Šelipovia. Šišimarinin mukaan hän teki sen ainoastaan siksi, koska hänen piti totella käskyä.

The Washington Postin mukaan Šišimarinin asianajaja Viktor Ovsjanikov kertoi Šišimarinin pelänneet oman turvallisuutensa puolesta, jos hän olisi jättänyt käskyn täyttämättä tai jos hän olisi ampunut tahallaan ohi.

Tuomari Serhiy Ahafonov kuitenkin totesi kersantti Šišimarinin syylliseksi murhaan ja sodankäynnin lakien rikkomiseen.

"Vastaaja myönsi osittain syyllisyytensä väittäen, ettei hänellä ollut aikomusta tappaa Šelipovia. Oikeus ei voi pitää vastaajan katumusta vilpittömänä", Ahafonov sanoi The New York Timesin mukaan.

Tuomarin näkemyksen mukaan Šišimarinin olisi voinut kieltäytyä ampumiskäskystä, sillä hän ei ollut käskyn antaneen sotilaan alaisuudessa.

”Käsky oli laiton. Ymmärtäen, että käsky oli selvästi rikollinen, Šišimarin olisi voinut kieltäytyä noudattamasta sitä.”

Venäjän presidentin Vladimir Putinin tiedottaja Dmitri Peskov kertoi maanantaina, että Venäjä on huolissaan Šišimarin saamasta tuomiosta.

Peskovin mukaan Venäjä käy läpi vaihtoehtoja, jolla he voisivat ”suojella” Šišimarinia. Asiasta uutisoi venäläinen uutistoimisto Interfax.

”Olemme epäilemättä huolissamme kansalaisemme kohtalosta. Valitettavasti meillä ei ole mahdollisuutta suojella hänen etujaan paikan päällä, sillä instituutiomme Ukrainassa eivät ole enää toiminnassa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettemme harkitsisi mahdollisuutta vaikuttaa asiaan muiden kanavien kautta.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat