Oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin valitus hylättiin oikeudessa – Yhdeksän vuoden tuomio astuu voimaan

Navalnyi siirretään rangaistussiirtolaan. Oikeuden mukaan tuomio astuu voimaan välittömästi.

24.5. 12:45 | Päivitetty 24.5. 14:15

Venäläinen tuomioistuin hylkäsi oppositiopoliitikon Aleksei Navalnyin valituksen hänen saamasta yhdeksän vuoden vankeusrangaistuksesta. Päätöksen seurauksena Navalnyi siirretään rangaistussiirtolaan. Tuomioistuimen mukaan tuomio astuu voimaan välittömästi.

Muutoksen­haku­oikeuden­käynti alkoi tiistaina Moskovassa. Navalnyi on valittanut maaliskuussa saamastaan tuomiosta, jossa häntä syytetään kavalluksesta ja oikeuden halventamisesta.

Tuomion mukaan Navalyi olisi kavaltanut 588 miljoonaa ruplaa eli nykykurssilla runsaat yhdeksän miljooonaa euroa keräysvaroja omalta korruption vastaiselta säätiöltään FBK:lta.Säätiö on julistettu ”ääriliikkeeksi” ja määrätty lopetettavaksi.

Navalnyi osallistui tiistain oikeudenkäyntiin vankilasellistä videoyhteyden välityksellä. Hän suorittaa parhaillaan 2,5 vuoden tuomiota ehdonalaisrikkomuksista Moskovan lähellä.

Navalnyin asianajaja Olga Mihailova sanoi maaliskuun tuomionluvun jälkeen, että yhdeksän vuotta on tuomioiden yhteismäärä, kertoi uutissivusto RBK.

Navalnyi käytti oikeudenkäynnin aikana puheenvuoron, jossa hän kommentoi Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa. Navalnyin mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin on aloittanut Ukrainassa ”tyhmän sodan”, joka perustuu valheille, kertoo uutistoimisto Reuters.

”Te kaikki tulette kärsimään historiallisen tappion”, Navalnyi kommentoi viitaten sekä Ukrainan sotaan että käynnissä olevaan oikeudenkäyntiin.

Navalnyi on toistuvasti kiistänyt häntä vastaan nostetut syytteet. Navalnyin ja hänen tukijoidensa mukaan syytteet on poliittisesti motivoituneita ja tehty estämään hänen poliittisen toimintansa.

Oikeudenkäynnin oli määrä alkaa jo viikko sitten, mutta sitä siirrettiin Navalnyin pyynnöstä.

Navalnyin tiedottajan Kira Jarmyšin mukaan oppositiopoliitikko siirretään Melehovon rangaistussiirtolaan Vladimirin alueelle. Jarmyšin mukaan vankien kiduttaminen ja murhat ovat Venäjällä yleisiä.

”Mutta Melehovo on hirviömäinen paikka jopa näillä mielipuolisilla mittapuilla”, Jarmyš kirjoittaa yhteisöpalvelu Twitterissä.

Jarmyšin mukaan Navalnyille on tulossa vielä uusia syytteitä eikä yhteistuomio jää yhdeksään vuoteen. ”Putin aikoo pitää Navalnyin vankilassa niin kauan kuin pystyy.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat