Sinn Féin: Valmistelut Irlannin yhdistämiseksi aloitettava – ”Saaren asukkaat tuntevat muutoksen lähestyvän vääjäämättä”

Lontoossa vierailleet Sinn Féin -puolueen johtajat haastavat Boris Johnsonin hallituksen: brexit-sopimuksen lisäpöytäkirja toimii kyllä, ongelmat ovat itse brexitissä.

Sinn Féin -puolue nousi Pohjois-Irlannin toukokuisissa vaaleissa ensimmäistä kertaa suurimmaksi. Keskellä oikealla Sinn Féinin johtaja Mary Lou McDonald ja keskellä vasemmalla puolueen Pohjois-Irlannin -johtaja Michelle O’Neill lauantaina 7. toukokuuta Magherafeltin kaupungissa .

25.5. 10:53 | Päivitetty 25.5. 11:42

Lontoo

Pohjois-Irlannin suurin puolue Sinn Féin haluaa, että laaja kansalaiskeskustelu Irlannin saaren yhdistämisen käytännön puolista aloitetaan jo nyt.

Tavoitteena on, että kansanäänestys yhtenäisestä Irlannista voitaisiin järjestää tämän vuosikymmenen aikana.

”Hallitusten niin Dublinissa kuin Lontoossakin tulee ymmärtää, että Irlannin saaren asukkaat tuntevat muutoksen lähestyvän vääjäämättä”, sanoi Sinn Féinin johtaja Mary Lou McDonald kirjeenvaihtajille Lontoossa tiistaina.

Sinn Féin -puolueen keulahahmot tapasivat kirjeenvaihtajia Lontoossa tiistaina. Oikealla Sinn Féinin johtaja Mary Lou McDonald, joka istuu Irlannin tasavallan parlamentissa. Vasemmalla Sinn Féinia Pohjois-Irlannissa johtava Michelle O’Neill.

Irlannin saaren yhdistymistä ajava Sinn Féin nousi toukokuun alun vaaleissa ensimmäistä kertaa Pohjois-Irlannin kansalliskokouksen suurimmaksi puolueeksi. Irlannin tasavallan puolella taas Sinn Féin on suurin oppositiopuolue.

Menestys on vauhdittanut saaren yhdistämisvaateita.

”Etenkin nuorten parissa kannatus on suurta”, McDonald sanoi.

Päätösvalta kansanäänestyksen ”ajankohtaistumisesta” on kuitenkin brittihallituksen Pohjois-Irlannin ministerillä eli käytännössä Britannian pääministerillä. Mahdollinen yhdistymis­kansanäänestys pitäisi järjestää sekä Pohjois-Irlannissa että Irlannin tasavallassa.

McDonald on Irlannin parlamentin jäsen sekä Irlannin oppositiojohtaja. Michelle O’Neill johtaa puolestaan Sinn Féinia Pohjois-Irlannissa.

Vaalivoiton myötä O’Neillistä on määrä tulla Pohjois-Irlannin itsehallinnon ensimmäinen nationalistinen pääministeri.

Hallitusta ei kuitenkaan saada kasaan, sillä suurin unionistipuolue eli Demokraattinen unionistipuolue (DUP) kieltäytyy yhteistyöstä.

Syy on brexit-sopimuksen Pohjois-Irlanti-osuus. DUP ja brittihallitus haluavat lisäpöytäkirjaan vähintään isoja muutoksia, jotta se ”toimisi”.

O’Neillin mukaan DUP:n asenne on itsekäs, ja brittihallituksen toiminta uhkaa jopa Pohjois-Irlannin rauhansopimusta.

”Lisäpöytäkirja toimii kyllä – – se on brexit, joka ei toimi, mutta se onkin jo toinen juttu”, McDonald sanoi.

Lue lisää: Brexit-kiista Pohjois-Irlannissa leimahti taas – Uhkaako jo kauppasota?

Britannian ulkoministeri Liz Truss vahvisti viime viikolla ala­huoneessa, että brittihallitus valmistelee lakia, joka tekisi tyhjäksi osan brexit-sopimuksesta. Samalla hän ilmoitti, että kaikki Pohjois-Irlannin puolueet ovat yhtä mieltä siitä, että lisäpöytäkirjaa pitää rukata.

Sinn Féin on jälleen toista mieltä. Sen mukaan suurin osa Pohjois-Irlannin kansalliskokouksen jäsenistä seisoo lisäpöytäkirjan takana.

McDonald myöntää, että uudet tullisäännöt aiheuttavat lisäbyrokratiaa, mutta EU on tullut ongelmissa vastaan ja ehdottanut helpotuksia: ”EU on ollut reilu.”

Brexitistä vastaava EU-komissaari Maroš Šefčovič on kuulemma täyttänyt antamansa lupaukset.

Brexitin myötä Pohjois-Irlanti jäi tavarakaupan osalta EU:n sisämarkkinoille ja tulliliittoon, vaikka onkin osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa. Järjestelyyn päädyttiin, jotta Pohjois-Irlannin ja Irlannin tasavallan maaraja pysyisi avoimena.

Brexitiä kannattaneet unionistit ovat nyt tyytymättömiä, koska järjestely etäännyttää Pohjois-Irlantia Britanniasta. Tulliraja nousikin Irlanninmerelle.

Sinn Féin näkee tämänkin asian toisin.

”Lisäpöytäkirjan ansiosta Pohjois-Irlannilla on yhä täysi pääsy EU:n sisämarkkinoille, toisin kuin Britannialla.”

McDonaldin mukaan kertomukset lisäpöytäkirjan luomasta taloudellisesta kaaoksesta eivät pidä paikkansa.

”On ironista, että he, jotka kannattivat innokkaimpina brexitiä, itkevät nyt brexitin takia eniten.”

Fakta

Pohjois-Irlanti äänesti brexitiä vastaan

  • Pohjois-Irlanti on osa Yhdistynyttä kuningaskuntaa, mutta brexit-sopimuksen myötä se jäi soveltuvin osin EU:n sisämarkkinoille.

  • EU:n ja Britannian brexit-sopimuksessa Pohjois-Irlannin asemasta sovittiin erityisessä lisäpöytäkirjassa.

  • Brexit toteutui tammikuussa vuonna 2020. Siirtymäkausi päättyi vuoden 2020 lopussa.

  • Vuoden 2016 EU-kansanäänestyksessä pohjoisirlantilaiset äänestivät brexitiä vastaan prosentein 56–44.

  • Brittimieliset unionistit ja lojalistit ovat Irlannin saaren yhdistymistä vastaan. Perinteisesti he ovat olleet pääosin protestantteja.

  • Irlantilaismieliset nationalistit ja tasavaltalaiset ovat usein Irlannin yhdistymisen kannalla. Perinteisesti he ovat olleet pääosin katolilaisia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat