Riippumaton verkkolehti Meduza: Tyytymättömyys Putinia kohtaan kasvaa kulisseissa

Meduzan haastattelemat nimettömät lähteet korostavat kuitenkin, että vaikka kannuja valetaan jopa Putinin seuraajasta, kaikki ymmärtävät Putinin jättävän presidentin tehtävät vain siinä tapauksessa, että hänen terveytensä heikkenee vakavasti.

Kremlin sisäpiirissä toivotaan Meduzan mukaan, että Putin valitsisi seuraajansa ja jättäisi paikkansa jo lähitulevaisuudessa.

24.5. 21:36

Tyytymättömyys Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin kasvaa Kremlissä, kertoo Latviassa toimiva venäjänkielinen, riippumaton verkkolehti Meduza.

Putin on lehden mukaan onnistunut kolmessa kuukaudessa kääntämään itseään vastaan ​​sekä Ukrainan hyökkäyssotaa kannattavat että sitä vastustavat tahot.

Kremlin sisäpiirissä toivotaankin nyt, että Putin valitsisi seuraajansa ja jättäisi paikkansa jo lähitulevaisuudessa.

Meduzan haastattelemat nimettömät lähteet korostavat kuitenkin, että vaikka kannuja valetaan jopa Putinin seuraajasta, kaikki ymmärtävät Putinin jättävän presidentin tehtävät vain siinä tapauksessa, että hänen terveytensä heikkenee vakavasti.

”Kyse ei ole siitä, että Putin haluttaisiin kaataa juuri nyt. Mutta on olemassa käsitys, että hän ei voi jatkaa näin suuressa vallassa. Presidentti sotki kaiken, mutta myöhemmin kaiken voi korjata”, lähde sanoo ja uskoo, että lännen ja Ukrainan kanssa voitaisiin päästä tulevaisuudessa vielä sopuun.

Putiniin kohdistuva tyytymättömyys ei tule lehden mukaan missään ilmi. Tyytymättömät jupisevat ainoastaan yksittäisten henkilöiden keskinäisissä keskusteluissa.

Meduza arvioi, ettei Kremlin johdossa ole tällä hetkellä ketään, joka olisi tyytyväinen Putiniin.

Pessimismi on vallannut jälleen alaa, lehti toteaa.

”He sylkevät, mutta uurastavat pitääkseen maan sodan tiellä”, Meduzan lähde kuvaa.

Venäjän eliitti on lehden mukaan muuttanut useita kertoja kantaansa ”Ukrainan erikoisoperaatioon” ja maan tilanteeseen ylipäätään.

Maaliskuun alussa useimmat Kremlin virkamiehet eivät Meduzan mukaan yksinkertaisesti tienneet, mitä ajatella ”Ukrainan erityisoperaatiosta”. "He olivat kauhuissaan lännen pakotteista ja siitä, miten ne vaikuttaisivat heidän omaan elämäänsä", lehti kirjoittaa.

Hieman myöhemmin alkoi ”isänmaallinen nousu”. Huhtikuussa valtaeliitissä vaadittiin äänekkäästi sodan viemistä ”voittoisaan loppuun”.

Nyt pessimismi on vallannut jälleen alaa, lehti toteaa.

”Enää ei voi elää kuten ennen. Kehityksestä ei voi puhua", hallitusta lähellä oleva lähde toteaa. Ainoa toivo ovat hänen mukaansa harmaa tuonti sekä kauppa Kiinan ja Intian kanssa.

Mielialoja laskee muun muassa se, ettei Kreml ole kyennyt luomaan minkäänlaista suunnitelmaa sodan lopettamiseksi.

Meduza arvioi, ettei Kremlin johdossa ole tällä hetkellä ketään, joka olisi tyytyväinen Putiniin.

Edes ”erikoisoperaatiota” kannattavat venäläiset eivät ole valmiita lähettämään sukulaisiaan rintamalle.

Liike-elämä ja poliittiset johtajat ovat kiukkuisia siitä, että presidentti aloitti sodan ajattelematta pakotteita ja niiden seurauksia.

Sodan puolustajat ovat tyytymättömiä ”erikoisoperaation” hitaaseen etenemiseen. He haluaisivat kovempia toimia, kuten reserviläisten laajaa liikekannallepanoa ja sotaa ”voittoon asti” – ihannetapauksessa jopa Kiovan valtaamista.

Siihen Kreml ei kuitenkaan Meduzan mukaan ole valmis. Edes ”erikoisoperaatiota” kannattavat venäläiset eivät ole valmiita lähettämään sukulaisiaan rintamalle.

Samaan aikaan rauhan kannattajat, joihin kuuluvat suurimmat liikemiehet ja useimmat siviilivirkamiehet, ovat myös tyytymättömiä, koska Putin ei kykene kehittämään minkäänlaista tietä rauhan saavuttamiseksi.

Lisäksi Putin näyttää sulkeneen täysin silmänsä pakotteiden vaikutuksilta.

”Ennen sotaa kukaan Kremlissä ei edes harkinnut sellaista vaihtoehtoa, että Euroopan maat kieltäytyisivät ostamasta Venäjän kaasua ja öljyä”, lähde toteaa. Putin ja hänen lähipiirinsä eivät usko vieläkään, että lännen uhkaukset toteutuvat.

”Putin ei yksinkertaisesti suostu ajattelemaan taloudellisia vaikeuksia eikä varsinkaan niiden yhteyttä sotaan”, Meduzan lähde sanoo.

Siksi ”Putinin jälkeisestä tulevaisuudesta” keskustellaan Kremlissä yhä enemmän.

Putinin mahdollisina seuraajina on Meduzan mukaan mainittu muun muassa Moskovan pormestari Sergei Sobjanin, turvallisuusneuvoston varapuheenjohtaja, entinen presidentti Dmitri Medvedev ja presidentinhallinnon ensimmäinen varajohtaja Sergei Kirijenko.

Kreml ei Meduzan mukaan ole myöskään luopunut ajatuksesta järjestää Ukrainassa kansanäänestykset Luhanskin ja Donetskin ”kansantasavaltojen” ja venäläisten miehittämän Hersonin alueen liittämisestä Venäjään.

Toistaiseksi realistisin päivämäärä kansanäänestyksille olisi lehden mukaan syyskuun 11. päivä.

Lähteet eivät lehden mukaan sulje pois sitäkään, että kansanäänestys ”fuusion” puolesta järjestettäisiin myös Valko-Venäjällä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat