Ainakin 19 lasta ja kaksi aikuista kuollut koulu­ampumisessa Texasissa

Texasin kuvernöörin mukaan myös ampuja on kuollut. Hänen epäillään ampuneen myös isoäitiään.

Paikalliset kerääntyivät suremaan yhdessä ampumisen uhreja Ssgt Willie de Leonin nuorisotalolle Uvaldessa, Texasissa.

24.5. 23:34 | Päivitetty 25.5. 13:19

Ainakin 19 lasta ja kaksi aikuista on kuollut ampumisessa Robbin peruskoulussa Uvaldessa Texasissa tiistaina, yhdysvaltalais­viranomaiset kertovat. Asiasta raportoivat muun muassa CNN, The New York Times ja ABC.

NBC News, kertoo viranomaisten ilmoittaneen, että kuolleet aikuiset ovat opettajia.

Texasin kuvernöörin Greg Abbottin mukaan ampuja oli 18-vuotias nuori mies paikallisesta lukiosta. Kuvernöörin mukaan hän kuoli poliisin kiinniotto­tilanteessa uhattuaan poliisia.

ABC:n mukaan paikallisessa sairaalassa Uvaldessa on ollut hoidossa ainakin 13 lasta, joista kolme on sittemmin siirretty hoitoon San Antonion suurkaupunkiin. Uhrien tilasta ei ole tietoa. Lisäksi ainakin kolme aikuista on ollut hoidossa San Antonion sairaaloissa, ABC kertoo viranomaislähteiden perusteella. Haavoittuneiden joukossa on kerrottu olleen myös ainakin yksi poliisi.

Noin 16 000 asukkaan Uvalde sijaitsee reilut 130 kilometriä San Antoniosta länteen.

Ampuminen tapahtui tiistaina puolilta päivin paikallista aikaa Robbin peruskoulussa. Noin 600 oppilaan koulussa opetetaan kakkos-, kolmos- ja nelosluokkia, eli 7–10-vuotiaita.

Yhdysvaltalaismedian mukaan luotiliivein varustautunut ampuja oli kolaroinut autonsa koulun lähistöllä juuri ennen hyökkäystä. Tämän jälkeen epäilty oli mennyt sisään koulurakennukseen ja alkanut ammuskella useissa eri luokkahuoneissa. Ampujan epäillään toimineen yksin.

Viranomaisten mukaan ampujalla oli useita aseita. CNN:n mukaan miehen uskotaan myös ampuneen omaa isoäitiään ennen kouluampumista. Paikallisviranomaiset kertovat isoäidin olevan sairaalassa kriittisessä tilassa.

Lapsia ohjattiin koulubusseihin Robbin peruskoulun pihalla tiistaina Texasin Uvaldessa. Paikalla oli myös sheriffejä ja muuta virkavaltaa.

Epäillyn ampujan kotitalo oli eristetty teipeillä.

Ammuskelu on yhdysvaltalaismedioiden mukaan eniten kuolonuhreja vaatinut kouluampuminen Yhdysvalloissa sitten vuoden 2012. Kymmenen vuotta sitten Sandy Hookin alakoululla Connecticutin Newtownissa tapahtuneessa joukkosurmassa kuoli 20 lasta ja kuusi aikuista.

Epäiltyyn ampujaan liitetyllä Instagram-tilillä oli jaettu kuva aseista kolme päivää ennen kouluampumista, kertoo CNN. Julkaistussa kuvassa on kaksi AR-15-mallista kivääriä. Epäillyn luokkatoverit ovat vahvistaneet kyseisen tilin kuuluneen epäillylle.

Epäillyn kerrotaan työskennelleen paikallisessa pikaruokaravintolassa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kommentoi tapahtumia tuoreeltaan tiistai-iltana. Hänen mukaansa yhdysvaltalaisten pitäisi vastustaa aseiden lobbausta ja vaatia kongressilta järkevää asepolitiikkaa. Bidenin mielestä tuntuu väärältä, että 18-vuotias voi ostaa aseita.

”Kun minusta tuli presidentti, toivoin, ettei minun täytyisi tehdä tätä taas”, silmin nähden järkyttynyt Biden sanoi tiedonannossaan Valkoisessa talossa Reutersin mukaan.

Vasta reilu viikko sitten Buffalossa New Yorkin osavaltiossa tapahtui joukkoampuminen supermarketissa. Kuluneen vuoden aikana Yhdysvalloissa on tapahtunut yhteensä 212 joukkoampumista, selviää yhdysvaltalaisen kansalaisjärjestön Gun Violence Archiven (GVA) ylläpitämästä tilastosta. Ampumisia on siis tänä vuonna ollut enemmän kuin yksi päivässä.

GVA määrittelee joukkoampumisen ammuskeluksi, jossa kuolleita tai haavoittuneita on neljä tai useampia.

Small Arms Survey -tutkimuslaitoksen mukaan Yhdysvallat on maailman aseistautunein yhteiskunta. Aseiden käytöstä aiheutuu joka vuosi maassa kymmeniätuhansia kuolemia.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli silmin nähden järkyttynyt puhuessaan tiistaina Uvalden joukkosurmasta.

Kun Biden pyrki presidentiksi, hän lupasi aseturvallisuutta lisääviä toimia ja vähentää asekuolemia.

Biden ja hänen demokraattipuolueensa ajoivat muun muassa lakia aseenostajien taustojen tarkastuksista, mutta he eivät kuitenkaan onnistuneet saamaan tarpeeksi ääniä kongressissa.

Bidenin kannatus on tällä hetkellä hänen presidenttikautensa heikointa. Reutersin ja Ipsos-tutkimuslaitoksen mukaan Bidenia kannattaa enää 36 prosenttia yhdysvaltalaisista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat