Boris Johnson pyysi taas koronajuhlia anteeksi, mutta ei aio erota: Tehtäväni on jatkaa

Johnsonin selitti paljastuksia alahuoneessa ja lehdistötilaisuudessa: kyseessä olivat työtilaisuudet, ja hänen työhönsä kuuluu käydä kiittämässä henkilökuntaa.

25.5. 14:24 | Päivitetty 25.5. 18:29

Lontoo

Britannian pääministeri Boris Johnson jatkoi niin sanotun koronajuhlakohun taustojen selittämistä keskiviikkoiltapäivällä lehdistötilaisuudessa.

Johnson toisti jälleen kerran uskoneensa osallistuneensa työtilaisuuksiin.

”Kadun syvästi tapahtunutta”, hän sanoi.

Johnsonin kannalta kyseessä on nyt poliittinen selviytymistaistelu. Tuoreen pikamittauksen mukaan 59 prosenttia briteistä on sitä mieltä, että pääministerin pitäisi erota.

”Ymmärrän, miksi ihmiset ovat vihaisia – – mutta uskon, että tehtäväni on jatkaa työssäni”, Johnson sanoi.

Ennakkoon kohuttu loppuraportti Britannian pääministerin virka-asunnon pandemiasulkuajan juhlista julkistettiin keskiviikkoaamuna.

Raportin mukaan monia tilaisuuksista ei olisi pitänyt järjestää. Harkinta ja johtajuus pettivät, kirjoittaa raportin laatinut korkea virkahenkilö Sue Gray.

”Keskiössä olevien korkean tason poliittisten ja virkamiespäättäjien pitää kantaa vastuu tällaisesta toimintakulttuurista”, raportti toteaa.

Raportin laatijan tehtävänä ei ole kuitenkaan ollut määrätä kurinpitotoimista.

Raportin liitteenä on useita valokuvia, joissa näkyy muun muassa pääministeri Johnson skoolaamassa viinipulloja täynnä olevan pöydän vieressä. Osa kuvista on julkaistu brittimediassa jo aiemmin.

Johnson antoi lausuntonsa raportista keskiviikkona alahuoneessa heti pääministerin kyselytunnin jälkeen. Hän kiitti raportin laatinutta Grayta ja sanoi ottavansa täyden vastuun niistä asioista, jotka ovat tapahtuneet hänen oman valvontansa alla.

”Vierailin tilaisuuksissa pikaisesti kiittämässä henkilökuntaa”, Johnson kommentoi osallistumistaan koronasääntöjä rikkoneisiin juhliin.

Pääministerin mukaan hän uskoi, että kyseessä olivat työtilaisuudet, ja hänen työhönsä kuuluu kiittää hallitukselle töitä tekeviä ihmisiä.

Hän sanoi myös ”oppineensa nöyrästi läksynsä”.

Pääministeri pyysi anteeksi osallistumistaan lyhyeen lounasajan tapaamiseen, josta hän sai sittemmin rikesakkoa vastaavan rangaistuksen.

Hän pyysi anteeksi myös niiden siivoojien ja vartijoiden puolesta, joiden oli pitänyt sietää kiellettyjä juhlia ja korjata sotkut. Raportin mukaan avustavaa henkilökuntaa kohdeltiin huonosti, ja sitä on mahdotonta hyväksyä. Eräskin siivooja oli joutunut putsaamaan seuraavana aamuna punaviiniä niin seinästä kuin kopiopaperi­laatikoistakin.

Myöhemmin iltapäivällä Johnson kertoi lehdistötilanteessa pyytäneensä henkilökunnalta vielä henkilökohtaisesti anteeksi.

Lausuntonsa lopuksi Johnson kuitenkin totesi, että nyt raportin julkaisun jälkeen on aika siirtyä muihin asioihin.

Oppositiojohtaja eli työväenpuolueen johtaja Keir Starmer pani pääministerin kuitenkin koville raportin löydöksistä.

”Tästä raportista tulee monumentti hallituksen ylimielisyydelle ja arroganssille”, Starmer sanoi alahuoneessa.

Oppositiojohtajan mukaan Downing Streetillä uskottiin, että heidän ei tarvitse noudattaa yhteisiä sääntöjä.

Skotlannin kansallispuolueen ryhmäjohtaja Ian Blackford ehti vaatia keskiviikkona jo pääministerin eroa. Blackfordin mukaan Johnson on aiheuttanut häpeää koko pääministeri-instituutille.

Myllytykseen yhtyivät myös monet muut kansanedustajat. Mutta kun pääministeriltä kysyttiin, että eroaako hän, oli vastaus lyhyt:

”En.”

Korona-ajan juhlat ja perjantai-iltapäivien juominkitilaisuudet pääministerin virka-asunnolla ja lähitalojen toimitiloissa ovat aiheuttaneet Britanniassa suurta pahennusta. Juhlien aikaan vuosina 2020 ja 2021 sosiaalinen kanssakäyminen niin Englannissa kuin muissakin Yhdistyneen kuningaskunnan maissa oli tiukasti rajoitettua.

Eliitin juhlimista ei katsota hyvällä, sillä tavallinen kansa alistui samaan aikaan tiukkoihin sääntöihin. Moni ei pystynyt osallistumaan koronarajoitusten takia edes lähiomaisen hautajaisiin.

Raportin mukaan kielletyissä korona-ajan tapaamisissa käytettiin usein ja joskus runsaastikin alkoholia. Myös pientä sananvaihtoa esiintyi. Eräissä juhlissa oli myös karaokelaite, ja viimeinen lähtijä poistui paikalta vasta pikkutunneilla.

”Moni tulee tyrmistymään siitä, että hallituksen ytimessä käyttäydyttiin tällä tavalla ja niin usein. Yleisöllä on oikeus olettaa, että tällaisessa asemassa käyttäydyttäisiin korkeimpien standardien mukaan. Nyt tälle tasolle ei selvästikään ylletty”, raportti summasi.

Olennaista on nyt myös se, tulkitaanko pääministeri Johnsonin johdattaneen alahuonetta tietoisesti harhaan aiemmilla lausunnoillaan. Tietoista valehtelua parlamentille pidetään ministerille eroperusteena.

Johnsonin kohtalosta päättävät viime kädessä hänen oman puolueensa eli konservatiivipuolueen kansanedustajat. Alustavien tietojen mukaan Johnson tapaa rivikansanedustajiaan heti keskiviikkoiltana.

Jos tarpeeksi moni konservatiivikansanedustaja (eli 15 prosenttia parlamenttiryhmästä) on tyytymätön johtajansa käytökseen, joutuu Johnson alistumaan omiensa luottamusäänestykseen. Vain konservatiivien rivikansanedustajien niin sanotun 1922-komitean johto tietää varmasti, kuinka paljon tyytymättömiä on.

Pääministeri, hänen vaimonsa Carrie Johnson ja valtiovarainministeri Rishi Sunak ovat saaneet jo aiemmin rikesakon kiellettyyn korona-ajan juhlatilaisuuteen osallistumisesta. Poliisitutkinta asiasta on kuitenkin jo lopetettu.

Selvityksen alaiseen yli kymmeneen pandemia-ajan tilaisuuteen osallistui yhteensä yli 80 henkilöä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat