Pääsy HS:n ja Politikenin verkkosivuille estetty Venäjällä

Venäjän valtakunnan­syyttäjän­virasto on estänyt pääsyn HS:n ja Politikenin sivuille. ”Tämä osoittaa, että uutisten julkaisu venäjäksi on tällaisena aikana entistä tärkeämpää”, sanoo HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

HS:n venäjänkielisten uutisten kerrotaan olleen syynä Venäjän estolistalle joutumiselle. Kuvakaappaus HS.fi:n sivuilta.

26.5. 20:55

Venäjän valtakunnansyyttäjänvirasto on estänyt pääsyn HS:n ja Politikenin sivuille Venäjältä. Asiasta kertoi torstai-iltana venäläinen internetin sensuuria vastustava kansalaisjärjestö Roskomsvoboda.

Järjestö kertoi Telegram-sivuillaan, että syynä estolistalle joutumiselle olisi ollut HS:n ja Politikenin News in Russian -osio, jossa lehtien Ukrainan sotaa koskevia uutisia on käännetty venäjän kielelle.

HS on julkaissut uutisia Venäjäksi maaliskuusta alkaen. Yhdessä Politikenin ja Dagens Nyheterin kanssa aloitetun hankkeen tarkoitus on ollut tarjota luotettavia uutisia venäjänkieliselle yleisölle venäjäksi. Kaikki HS:n venäjänkieliset uutiset löytyvät osoitteesta HS.fi/newsinrussian.

”On erittäin valitettavaa, että Venäjän viranomaiset pyrkivät tällä tavoin estämään vapaan ja riippumattoman journalismin jakelun Venäjällä. Kasvava joukko tiedotusvälineitä ympäri maailman on joutunut estolistoille. Tämä osoittaa, että uutisten julkaisu venäjäksi on tällaisena aikana entistä tärkeämpää”, sanoo Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Politiken vahvisti HS:lle torstai-iltana, että pääsy myös heidän sivuilleen on estetty Venäjällä.

Kuvakaappaus Roskomsvobodan Telegram-kanavalta, jossa kansalaisjärjestö kertoi tänään illalla, että HS ja Politiken on lisätty estolistalle.

HS testasi pääsyn sivuille useiden Venäjällä oleskelevien käyttäjien kautta. Torstai-iltana HS:n sivu ei latautunut ilman VPN-yhteyttä kenelläkään neljästä kokeilijasta, Politikenin sivu puolestaan latautui vielä toistaiseksi kahdella.

Venäjällä torstai-iltana tehdyssä kuvakaappauksessa todetaan, ettei Safari pysty luomaan turvallista yhteyttä HS:n sivuun eikä avaamaan sitä.

Pääsy Ilta-Sanomien sivuille on Venäjällä estetty jo aiemmin, eikä se avautunut kenelläkään pääsyä kokeilleista.

Venäjän viranomaiset ovat jo aiemmin rajoittaneet pääsyä useisiin venäläisiin että ulkomaisiin tiedotusvälineisiin ja verkkosivuihin. Kielletyt sivustot toimivat Venäjällä vain VPN-yhteydellä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat