Kiina ja Venäjä käyttivät veto-oikeuttaan, Pohjois-Korean pakotteita ei kovennettu

Osa Yhdysvaltojen liittolaisista ihmetteli, miksi se halusi äänestää asiasta, vaikka Venäjän ja Kiinan reaktiot olivat tiedossa.

27.5. 2:21

Kiina ja Venäjä ovat käyttäneet YK:n turvallisuusneuvostossa veto-oikeuttaan, eikä Yhdysvaltojen ehdotus Pohjois-Korean pakotteiden koventamisesta täten etene.

Yhdysvaltojen ehdotus sai tuen turvallisuusneuvoston 12 muulta jäsenmaalta. Osa Yhdysvaltojen liittolaisista ihmetteli kuitenkin hiljaisesti, miksi Yhdysvallat halusi äänestää asiasta, vaikka tiesivät Kiinan ja Venäjän vastustavan ehdotusta.

Yhdysvallat esitti Pohjois-Koreaan kohdistuvien pakotteiden koventamista sen jälkeen, kun maa oli tehnyt useamman ohjuskokeen aiemmin tällä viikolla.

Sekä Kiina että Venäjä kommentoivat ratkaisuaan siten, että ne olisivat toivoneet ennemmin ei-sitovaa julkilausumaa kuin uutta Pohjois-Korean vastaista päätöstä.

Kiinan YK-suurlähettiläs Zhang Jun varoitti, että (uusilla) pakotteilla olisi negatiivisia humanitaarisia vaikutuksia Pohjois-Korealle, joka taistelee parhaillaan koronaviruspandemiaa vastaan.

Venäjän YK-lähettiläs Vasili Nebenzja syytti Yhdysvaltoja siitä, että maa on jättänyt huomiotta Pohjois-Korean vetoomukset lopettaa ”vihamielinen toiminta” ja aloittaa vuoropuhelu.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Bidenin hallinto on toistuvasti sanonut olevansa valmis keskustelemaan Pohjois-Korean kanssa ilman ennakkoehtoja. Yhdysvaltalaiset eivät ole kuitenkaan saaneet ehdotuksiinsa juurikaan vastakaikua Pohjois-Korean suunnalta.

Kiina ja Venäjä ovat Pohjois-Korean rajanaapureita, ja erityisesti Kiinan taloudellinen merkitys Pohjois-Korealle on huomattava.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat