Texasin koulu­ampuja pääsi sisään kouluun esteettä lukitsemattomasta ovesta

Kukaan ei pysäyttänyt ampujaa sen kahdentoista minuutin aikana, joka häneltä kesti päästä koululle kolaroimansa auton luota.

Ihmiset kerääntyivät torstaina muistamaan Uvalden kouluampumisen uhreja. Kouluampuja tappoi 19 lasta ja kaksi aikuista.

27.5. 4:37

Texasin Uvaldessa 21 ihmistä surmannut kouluampuja pääsi sisään alakouluun esteettä. Asiasta uutisoivat muun muassa NBC News ja ABC News.

Aiemmin kerrottiin, että ampuja olisi kohdannut poliisin jo mennessään sisälle kouluun. Etelä-Texasin yleisen turvallisuuden aluejohtaja Victor Escalon kertoi torstaina uusia tietoja tapahtumien kulusta.

Escalonin mukaan teosta epäilty nuori mies pääsi sisälle kouluun lukitsemattomasta ulko-ovesta ja alkoi ampua. Ovien olisi pitänyt olla lukittuna päiväsaikaan. Koulualueella ei myöskään ollut aseistautunutta poliisia.

Vasta neljä minuuttia myöhemmin poliisit seurasivat häntä sisään. Ampuja ja poliisit ampuivat toisiaan kohti, minkä seurauksena poliisit suojautuivat ja kutsuvat apuvoimia.

Sisällä koulussa ampuja lapsia sisään luokkahuoneeseen ja tappoi heidät. Ampuja itse kuoli myöhemmin rajavartijan luoteihin.

Ampuja täytti 18 vuotta toukokuussa, ja heti seuraavana päivänä hän meni ostamaan puoliautomaattisen kiväärin paikallisesta urheiluvälinekaupasta. Muutamaa päivää myöhemmin hän osti samasta kaupasta toisen kiväärin.

Noin puoli tuntia ennen kouluampumista mies julkaisi Facebookissa päivityksen, jossa hän kertoi, mitä aikoo tehdä. Lisäksi yli kymmenen ihmistä on kertonut saaneensa ampujalta huolestuttavia viestejä tekoa edeltävinä päivinä.

Tunteja ennen kouluampumista asemies ilmeisesti viestitteli nuorelle tytölle Instagramissa. ABC:n mukaan mies sanoi, että hänellä on salaisuus, jonka hän haluaa kertoa. Mies oli myös merkinnyt tytön Instagramissa julkaistuun asekuvaan.

Muutamia hetkiä ennen tekoa mies lähetti netissä tapaamalleen tytölle viestin, jossa hän kertoi ampuneensa isoäitiään ja että koulu on seuraava kohde, ABC kertoo.

Ampuja lähti ajamaan koululle, mutta hän kolaroi matkalla ja jatkoi siitä jalan ampuen kohti koulua.

Escalon sanoo, että matkallaan isoäidin talolta kouluun ampuja ei kohdannut ketään, joka olisi estänyt häntä.

Escalon ei myöskään kyennyt selittämään, miksei kukaan pysäyttänyt asemiestä edes sen 12 minuutin aikana, joka kului kolarin ja kouluun sisäänpääsyn välillä.

”Lopulta meidän tehtävämme on kertoa faktat ja antaa nuo vastaukset. Emme ole vielä siellä asti.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat