Mariupolin kaduille tuotiin liikkuvia ”zombie-televisioita”, koululaiset menettämässä kesälomansa venäläistämisen takia

Venäjän valtaama Mariupolin kaupunki yrittää palata arkeen. Venäläistämistoimet ovat alkaneet näkyä yhä voimakkaammin.

27.5. 17:22

Venäjä jatkaa hiljattain antautuneen Mariupolin venäläistämistä. Torstaina kaupunkiin tuotiin jättimäisiä, rekkojen kylkiin asennettuja näyttöjä. Näytöistä ovat kertoneet niin ukrainalaiset kuin venäläiset lähteet, muiden muassa Venäjän uutistoimisto Tass.

Näyttöautoja on Tassin mukaan kolme. Ukrainalaisten lähteiden mukaan näyttöjä on kaksitoista, mutta ne eivät kaikki ole liikkuvia.

Tassin mukaan kolme autoihin asennetut näytöt ”tarjoavat asukkaille taustatietoa ja näyttävät piirrettyjä lapsille”.

Vapaaehtoisten ylläpitämä, ukrainalainen Mariupol Now -Telegram-kanava julkaisi tällaisen auton saapumisesta videon torstaina alkuillasta. Videolla näkyy, miten jättinäytöllä pyörivät Venäjän valtionkanavan uutiset ja Venäjän hätätilaministeriön pomminpurkuryhmän mainosvideo.

Mariupolin alkuperäinen eli ukrainalainen kaupunginhallinto kutsui Telegramissa venäläistä mediaa Zombie-tv:ksi.

Venäläistämistoimia on muitakin.

Muutamaa päivää ennen näyttöautojen saapumista Ukrainan parlamentin ihmisoikeusvaltuutettu Ljudmyla Denisova tiedotti, että seuraavan kouluvuoden alusta Mariupolin koulujen opetusohjelmassa olisi vain venäjän kieltä ja kirjallisuutta, Venäjän historiaa sekä matematiikkaa.

Denisovan mukaan koulujen opettajia on painostettu. Uutta opetusohjelmaa vastustavia olisi uhkailtu pakkosiirtämisellä Venäjälle suodatusleirille.

Vahvistusta Denisovan kertomalle ei löydy venäläisistä lähteistä, mutta Mariupolin ukrainalaisen pormestarin avustaja Petro Andrjuštšenko kertoi The Moscow Timesin mukaan, että venäläisillä on ollut vaikeuksia värvätä mariupolilaisia opettajia. Andrjuštšenkon mukaan Venäjällä olisi käytettävissään yhdeksää koulua varten vain 53 opettajaa.

Ukrainalaisen Unian-sivuston mukaan kouluja olisi sotatauon jäljiltä kuitenkin tarkoitus avata toukokuun loppuun mennessä neljä.

Mahdollisesti näihin haasteisiin liittyen venäläistettävässä Mariupolissa on Petro Andrjuštšenkon mukaan päätetty lykätä koululaisten kesälomia. Kouluvuosi jatkuisi 1. syyskuuta saakka.

Andrjuštšenko ei maininnut, kuinka moni mariupolilainen koululainen menettäisi kesälomansa kestettyään ensin kolme kuukautta Venäjän hyökkäyssotaa.

Venäjä ei ole vahvistanut uusia lukuvuosisuunnitelmia.

Andrjuštšenko kertoi Telegram-kanavallaan myös, että venäläiset ovat aloittaneet ukrainalaisten kirjastojen inventaarion ja vieneet pois ”ekstremistisenä” pidetyn sisällön. Ekstremistisenä hänen mukaansa pidetään esimerkiksi kirjoja Ukrainan historiasta ja kirjallisuudesta.

Mariupolissa on kuollut vähintään 22 000 ihmistä Venäjän hyökkäyksen alusta alkaen. Lisäksi väkiluku on laskenut Venäjälle siirtyneiden ja siirrettyjen ihmisten poistuttua kaupungista.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch lainasi huhtikuun lopulla Venäjän ja Ukrainan viranomaisten ilmoittamia lukuja: Ukrainan mukaan noin 40 000 ihmistä on viety Mariupolista Venäjälle vastoin heidän tahtoaan. Venäjän mukaan Mariupolista oli 22. huhtikuuta vastaanotettu yhteensä 143 631 ihmistä.

Venäläiset sotilaat puhdistivat Azovstalin valtavaa terästehdasaluetta miinoista 22. toukokuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat