Texasin kuvernööri raivostui poliisien sekavasta tiedotuksesta koulu­ampumisen jälkeen: ”Minua johdettiin harhaan”

Texasin korkea turvallisuusviranomainen on myöntänyt, että poliisin toiminnassa tapahtui virheitä ja ampujan pysäyttäminen kesti liian kauan.

Texasin kuvernööriä Greg Abbottia itseään on myös hiillostettu siitä, miksei osavaltion aselakeihin ole tulossa tiukennuksia.

28.5. 3:55

Texasin kuvernööri Greg Abbott on pöyristynyt poliisien harhaanjohtavasta tiedotuksesta Uvalden tiistaisen kouluampumisen jälkeen.

”Minua johdettiin harhaan. Saamani tieto osoittautui osittain vääräksi ja olen siitä uskomattoman raivoissani”, Abbott sanoi perjantaina.

Ampumisen jälkeen viranomaiset kertoivat, että kouluun tunkeutunut 18-vuotias ampuja olisi kohdannut matkallaan vartijan, joka yritti estää miehen etenemistä. Myöhemmin paljastui, että ampuja olikin päässyt etenemään täysin esteettä.

Poliisit pääsivät paikalle vasta sen jälkeen, kun ampuja oli jo mennyt sisään kouluun ja aloittanut ammuskelun. Myös poliisin hidas toiminta sen jälkeen on herättänyt paljon kysymyksiä tapauksen jälkipuinnissa.

Texasin korkea turvallisuusvirkamies Steven McCraw on myöntänyt, että poliisin toiminnassa tapahtui virheitä, ABC News kertoo.

Tilanteen hoidosta vastannut poliisipäällikkö päätti ampumisen aikaan, että poliisien on odotettava murtautumatta luokkahuoneeseen, jonne asemies telkesi itsensä ja lapsia. Tämä johtui McCraw’n mukaan siitä, että poliisi uskoi ampujan olleen luokkahuoneessa yksin, eikä eloonjääneitä enää olisi.

”Sikäli kuin tiedämme, sisään olisi pitänyt mennä niin pian kuin mahdollista”, McCraw sanoi.

Hätäkeskus sai kuitenkin useita yhteydenottoja lapsilta, jotka olivat sisällä koulussa ja pyysivät apua. McCraw’n mukaan nyt selvitetään, mikseivät poliisit toimineet tämän tiedon mukaisesti.

Kuvernööri Abbott vaatii viranomaisilta täyttä selvitystä siitä, miksei poliisi valinnut aggressiivisempaa taktiikkaa tappajan ”eliminoimiseksi”, kertoo NBC News. Abbott ei kuitenkaan ottanut kantaa siihen, pitäisikö poliisipäällikkö erottaa.

Republikaani Abbott on ollut itsekin arvostelun kohteena koulusurman jälkeen. Hän ei esimerkiksi ole ottanut esille mitään tiukennuksia aselakeihin.

Sen sijaan terveydenhuoltoon liittyviin lakeihin on Abbottin mukaan tulossa muutoksia, sillä aserikollisuuteen liittyy useita terveydenhuollon ongelmia.

Oman politiikkansa vaikutuksen tragediaan hän kiistää.

”Millään allekirjoittamistani laeista tällä kaudella ei ole ollut osallisuutta tähän rikokseen mitenkään. Mikään allekirjoittamani laki ei antanut hänen hankkia asetta, jonka hän hankki”, Abbott toisteli tiedotustilaisuudessa CNN:n mukaan.

Texasin republikaanisenaattori Ted Cruz on jyrkästi torjunut tiukennukset osavaltion aselakeihin vedoten Yhdysvaltain perustuslakiin. Hän syytti lakien kiristämistä vaativia ”kansankiihottamisesta” ja ”hyvesignaloinnista”.

”Pohjimmiltaan, kuten me kaikki tiedämme, aseistautuneiden pahisten pysäyttämiseen tarvitaan aseistautuneita hyviksiä”, Cruz sanoi perjantaina Texasissa järjestetyssä aselobbausjärjestö NRA:n konferenssissa.

Tapahtumassa myös puhunut Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump sanoi, että pahuuden edessä ei ole syytä riisua aseita vaan aseistautua.

Kuvernööri Abbott perui osallistumisensa tilaisuuteen, mutta esiintyi tapahtumassa näytetyllä ennalta nauhoitetulla videolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat