Ukrainan entinen presidentti Petro Porošenko vahvistaa, että hänet pysäytettiin Puolan vastaisella rajalla

Porošenkon mukaan hänen ei annettu jatkaa matkaansa Puolaan.

Ukrainan entinen presidentti Petro Porošenko Kiovassa 24. toukokuuta.

28.5. 7:49 | Päivitetty 28.5. 13:27

Ukrainan rajaviranomaiset ovat kertoneet, että maan entinen presidentti Petro Porošenko on pysäytetty tarkastusasemalle Ukrainan Lvivin alueella.

Porošenkon edustajat vahvistivat tapahtuneen lauantaina.

Aiemmin useat mediat raportoivat Porošenkon yrittäneen päästä rajan yli Puolaan omalla Range Rover -autollaan. Rajaviranomaiset kertovat Ukrainskaja Pravdalle, että Porošenko oli Rava-Ruskan tarkastusasemalla kello 23.45 perjantaina illalla. Porošenkon ei annettu jatkaa matkaansa Puolaan.

Tapauksen vuoksi on herännyt spekulaatioita siitä, että Porošenkon matkan katkeaminen johtuu maanpetosepäilystä.

Porošenkolle luettiin maanpetossyytteet tammikuussa Kiovassa. Syytteet koskevat vuosien 2014–2015 väitettyjä hiilikauppoja Itä-Ukrainan separatistialueilta. Porošenko on itse pitänyt väitteitä poliittisena ajojahtina.

Tammikuisessa oikeudenkäynnissä tuomari määräsi Porošenkon passin taka­varikoitavaksi. Tuomarin päätöksen mukaan hän sai vastata syytteisiin vapaalta jalalta, mutta hänen olisi oltava oikeuden tavoitettavissa.

Porošenkon edustajat syyttivät lauantaina viranomaisia niin sanotun poliittisen tulitauon rikkomisesta. Tällä viitataan hiljaiseen sopimukseen siitä, että sodan ajaksi kotimaan politiikan ristiriidat laitetaan sivuun.

”On olemassa vaara, että tällä päätöksellä viranomaiset ovat rikkoneet sodan aikana voimassa olevan ’poliittisen tulitauon’, joka on yksi kansallisen yhtenäisyyden pilareista Venäjän hyökkäyksen edessä”, entisen presidentin edustajat sanoivat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Euroopan solidaarisuus -puolueen mukaan entinen presidentti on virkamatkalla. Hänen on määrä osallistua Liettuan pääkaupungissa Vilnassa sotilasliitto Naton parlamentaariseen yleiskokoukseen ja myöhemmin Euroopan kansanpuolueen (EPP) kokoukseen.

Puolueen kansanedustaja Iryna Heraštšenko sanoo uutistoimisto Unianin mukaan, että Ukrainan parlamentin puhemieheen on tuloksetta yritetty saada yhteys tilanteen selvittämiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat