Verkkolehti Meduza: Venäjä suunnittelee uutta hyökkäystä Kiovaan

Kreml elättelee toiveita, että Venäjän täysimittainen voitto Ukrainassa olisi mahdollinen ennen vuoden loppua.

Kopio voitonpäivän lipusta Harkovassa 20. toukokuuta. Aukiolla toisen maailmansodan muistomerkki.

28.5. 14:38 | Päivitetty 28.5. 20:25

Venäjän joukkojen viimeaikainen menestys itäisessä Ukrainassa on saanut Venäjän johdon harkitsemaan uutta hyökkäystä pääkaupunki Kiovaan, kertoo verkkolehti Meduza.

Latviasta käsin toimiva, Kremlin sisäpiirilähteitä hyödyntävä riippumaton lehti muistuttaa, että Venäjän hyökkäyssodan alussa venäläiset yrittivät valloittaa Kiovaa, mutta eivät onnistuneet siinä.

Venäläisjoukkojen viimeaikainen eteneminen Donbasin alueella on kuitenkin saanut Kremlin harkitsemaan uutta yritystä.

Venäjän menestys on Meduzan lähteiden mukaan herättänyt presidentti Vladimir Putinin hallinnossa toiveita jopa siitä, että Venäjän täysimittainen voitto Ukrainassa olisi mahdollinen ennen vuoden loppua.

Venäjän johto on useiden lehden haastattelemien lähteiden mukaan määritellyt ”erityisoperaation” voitolle vähimmäis- ja enimmäistavoitteet.

Vähimmäisvaatimus voiton julistamiselle olisi Donbasin alueen täydellinen valloitus. Sen venäläisjoukot ovat jo melkein saavuttaneetkin. Tuoreiden arvioiden mukaan Ukraina hallitsee tätä nykyä ainoastaan viittä prosenttia Luhanskin alueesta ja alle puolta Donetskin alueesta.

Kremlin suurin tavoite on edelleen Kiovan valtaaminen. Maaliskuun yrityksen jälkeen venäläiset vetäytyivät Kiovan alueelta jättäen jälkeensä valtavan määrän todisteita järkyttävistä sotarikoksista.

Lue lisää: Butšassa ensimmäinen joukko­hauta saatiin vihdoin tyhjäksi – HS seurasi sota­rikos­tutkintaa pahasti tuhoutuneessa kaupungissa

Asiantuntijat arvioivat jo silloin, että Venäjän sotilaallinen voima ei riitä kaupungin valtaamiseen.

Venäjän johto ei kuitenkaan Meduzan lähteiden mukaan ole luopunut tästä tavoitteesta.

”Murskaamme heidät [ukrainalaiset] lopulta. Koko juttu on luultavasti ohi syksyyn mennessä”, eräs lähde toteaa.

Usko Venäjän voittoon ei vallitse ainoastaan Kremlissä vaan myös Putinia tukevassa Yhtenäinen Venäjä -valtapuolueessa.

Puolueen neuvoston pääsihteeri Andrei Turtšak on Meduzan mukaan vieraillut säännöllisesti Donbasissa. Hän jopa nosti Venäjän lipun Zaporižžjan oblastissa olevan pienen kaupungin kaupungintalolle sen jälkeen, kun venäläiset olivat vallanneet alueen.

Myös Donetskin ja Luhanskin alueesta Kremlissä vastaava Sergei Kirijenko on käynyt Donbasissa. Hänen kerrotaan valmistelevan kansanäänestyksiä, jotka antaisivat Venäjälle valtuudet liittää miehitetyt alueet Venäjään. Kirijenko kuvaa Venäjän hyökkäystä Ukrainaan ”taisteluksi natsismia ja fasismia vastaan”.

Meduzan lähteet eivät osanneet arvioida, millaista menestystä puolustusministeriö ennakoi uudelle hyökkäykselle Kiovaan. Venäjän sotilasjohtajat ovat lehden mukaan ilmeisesti ymmärtäneet, että Kiovaa ei voi vallata ilman tuntuvaa verenvuodatusta.

Hyökkäys edellyttäisi myös lisää joukkoja. Kremlissä uskotaan, että vahvistusta olisi mahdollista saada esimerkiksi varusmiehistä.

Toisaalta Putinin ei uskota julistavan yleistä liikekannallepanoa, koska se voisi heikentää hänen suosiotaan kansalaisten keskuudessa.

Kremlissä arvellaan myös, etteivät länsimaat sodan pitkittyessä jatka massiivista taloudellista ja sotilaallista tukeaan Ukrainalle.

”Ennemmin tai myöhemmin Eurooppa kyllästyy auttamaan. He tarvitsevat sekä rahansa että aseensa itse. Syksyn lähestyessä heidän on myös neuvoteltava [Venäjän kanssa] kaasusta ja öljystä”, eräs lähde toteaa.

Tällä hetkellä tilanne näyttää Meduzan lähteiden mukaan siltä, ​​että rintamalla ei tapahdu juuri mitään. Venäjän joukot etenevät pienin askelin, ja niillä on myös ​​ongelmia.

”Taustalla on se tosiasia, että ukrainalaiset eivät antaneetkaan heti periksi, kuten monet luulivat. Mutta vaikka salamasota epäonnistui ja virhearvioita tehtiin, se ei tarkoita, etteikö Venäjän voitto olisi mahdollinen”, toinen lähde sanoo.

Hän muistuttaa, että Venäjällä on sodankäyntiin selvästi enemmän resursseja kuin Ukrainalla olisi ilman lännen tukea.

Kremlin viralliset puheet Venäjän tavoitteista Ukrainassa ovat edelleen epämääräisiä ja tulkinnanvaraisia.

Puolustusministeriön mukaan "erityisoperaation" ensisijainen tavoite on "Donbasin vapauttaminen", vaikka venäläiset joukot ovat jo edenneet näiden alueiden rajojen ulkopuolelle Hersoniin ja Zaporižžjaan.

Putin jopa allekirjoitti äskettäin asetuksen, joka nopeuttaa Venäjän kansalaisuuden myöntämistä näiden alueiden asukkaille.

Moskovan Voitonpäivän paraatissa 9. toukokuuta Putin toisti Venäjän tavoitteet. Hän sanoi, että "kaikki suunnitelmat toteutetaan" ja "tulos saavutetaan".

”Aiemmin presidentti on määritellyt Venäjän tavoitteiksi Ukrainan demilitarisoimisen ja denatsifikaation – mitä ne sitten tarkoittavatkaan”, Meduza toteaa.

Oikaisu 28.5. kello 20.21: Jutussa sanottiin virheellisesti, että venäläinen Andrei Turtšak olisi nostanut lipun Zaporižžjan kaupungintalolle. Kyseessä oli kuitenkin pieni kaupunki Zaporižžjan oblastissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat