Punaisen armeijan terroristi­johtaja vapautui vankilasta Japanissa istuttuaan 20 vuotta osallisuudesta panttivanki­draamaan

Lauantaina vapautunutta Fusako Shigenobu on pidetty äärivasemmistolaisen Punainen armeija -terroristijärjestön perustajana. Järjestö oli vastuussa useista panttivankitilanteista ja terroristi-iskuista 1970- ja 1980-luvuilla.

Fusako Shigenobu (kuvassa keskellä) puhui medialle yhdessä tyttärensä (kuvassa oikealla) ja asianajajansa kanssa vapautumisensa jälkeen lauantaina.

29.5. 8:04

”Terrorismin keisarinnana” tunnettu äärivasemmistolaisen Punainen armeija -terroristi­järjestön johtaja Fusako Shigenobu vapautui lauantaina vankilasta istuttuaan 20 vuoden tuomion.

Vapautumisesta kertoo muun muassa uutistoimisto AFP.

Nyt 76-vuotias Shigenobu tuomittiin vankilaan vuonna 2006 osallisuudesta panttivanki­draamaan Ranskan suurlähetystössä Haagissa vuonna 1974 sekä passin­väärennöksistä.

Shigenobu oli 1970- ja 1980-luvuilla yksi maailman pahamaineisimmista naisista.

Punainen armeija -terroristijärjestö syntyi Japanissa 1960- ja 1970-luvuilla Vietnamin sodan vastaisten opiskelijalevottomuuksien vuosina. Järjestöllä oli läheiset suhteet Palestiinan vapautuksen kansanrintamaan PFLP:hen.

Shigenobua on pidetty äärivasemmistolaisen järjestön perustajana. Hänen uskotaan muun muassa johtaneen vuoden 1972 terrori-iskua Tel Avivin Lyddan lentokentälle Israelissa, jossa kuoli 26 ihmistä ja loukkaantui noin 80.

Shigenobu pidätettiin Japanin Osakassa marraskuussa vuonna 2000. Tuolloin 55-vuotias Shigenobu oli ehtinyt piileskellä poliisia jo lähes 30 vuotta.

Vuonna 2001 Shigenobu ilmoitti vankilasta Punaisen armeijan lakkauttamisesta. Hänellä todettiin syöpä vuonna 2008.

Vuonna 2017 hän kirjoitti kirjeessään The Japan Times -lehden toimittajalle, että järjestö oli epäonnistunut tavoitteissaan.

Lauantaina Shigenobu poistui vankilasta tyttärensä kanssa. Häntä vastassa oli useita tukijoita, jotka kantoivat ”Me rakastamme Fusakoa” -kylttiä, kertoo AFP.

Vapauduttuaan Shigenobu puhui pahoitellen medialle.

”Pyydän anteeksi häiriötä, jota pidätykseni on aiheuttanut niin monille ihmisille”, sanoi Shigenobu.

”Se on puoli vuosisataa sitten... mutta aiheutimme vahinkoa viattomille ihmisille, jotka olivat meille vieraita.”

Shigenobu kertoi keskittyvänsä nyt hoitoonsa ja totesi, ettei voi enää panostaa yhteiskuntaan heikon terveydentilansa vuoksi.

”Haluan jatkaa [menneisyyteni] pohtimista ja elää yhä uteliaasti.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat