22:ta ihmistä kuljettanut lentokone kadoksissa Nepalissa

Yksityisen lentoyhtiön kone katosi matkalla Pokharan kaupungista Jomsomin kaupunkiin läntisessä Nepalissa.

29.5. 9:15 | Päivitetty 29.5. 11:51

Nepalissa on kadonnut 22:ta ihmistä kuljettanut lentokone, uutistoimisto Reuters kertoo.

Yksityisen Tara Air -lentoyhtiön kone katosi matkalla Pokharan kaupungista Jomsomin kaupunkiin, kertovat lentoyhtiö sekä viranomaiset Reutersin mukaan.

Lentoyhtiön edustajan mukaan kone oli lähtenyt liikkeelle paikallista aikaa aamukymmenen tienoilla. Yhteys koneeseen menetettiin pian lähdön jälkeen.

Uutistoimistojen mukaan kyseessä on kaksimoottorinen DHC-6 Twin Otter -mallinen kone.

Pokhara on Nepalin toiseksi suurin kaupunki, joka sijaitsee noin 200 kilometriä pääkaupunki Kathmandusta länteen. Jomsom sijaitsee Pokharan pohjoispuolella, noin 80 kilometrin päässä.

Jomsom on suosittu vaelluskohde Himalajan vuoristossa. Lento Pokharasta Jomsomiin kestää parikymmentä minuuttia.

Lentoyhtiö kertoo, että kyydissä oli 19 matkustajaa ja kolme koneen miehistöön kuuluvaa ihmistä. Intialaislehti The Hindustan Timesin mukaan koneen kyydissä on neljä intialaista. Reutersin mukaan koneessa oli myös kaksi muuta ulkomaalaista, joiden kansalaisuudet eivät olleet välittömästi tiedossa.

Sisäministeriön tiedottajan mukaan kaksi helikopteria on lähetetty etsimään konetta. Etsintää haittaa kuitenkin erittäin huono näkyvyys.

Nepalin ilmailuteollisuus on viime vuosina kasvanut, kun turisteja, vaeltajia ja kiipeilijöitä sekä tavaroita on lennätetty maan sellaisiin osiin, joihin on rajallinen pääsy maateitse.

Köyhän maan ilmailun turvallisuus on kuitenkin ollut huonoa, koska koulutus ja huolto ovat olleet riittämättömiä. Lisäksi maassa on maailman syrjäisimpiä ja hankalia kiitoratoja, joita reunustavat lumihuippuiset vuoret ja joille laskeutuminen on vaikeaa kokeneillekin lentäjille.

Euroopan unioni on kieltänyt kaikkien nepalilaisten lentoyhtiöiden pääsyn EU:n ilmatilaan turvallisuushuolien vuoksi.

Maaliskuussa 2018 yhteensä 51 ihmistä kuoli, kun US-Bangla Airlinesin kone syöksyi maahan lähellä Kathmandun kansainvälistä lentokenttää.

Seuraavana vuonna kolme ihmistä kuoli, kun kone kaarsi ulos kiitotieltä kesken nousun ja osui kahteen helikopteriin. Onnettomuus tapahtui Luklan lentokentällä, joka on pääasiallinen kulkureitti Everestin alueelle ja jota pidetään yhtenä vaikeimmista lentokenttänä nousuille ja laskuille.

Niin ikään vuonna 2019 Nepalin matkailuministeri Rabindra Adhikari oli seitsemän kuolonuhrin joukossa, kun helikopteri syöksyi maahan Nepalin vuoristoisessa itäosassa.

Tässä kuussa Nepalin toinen kansainvälinen lentokenttä avattiin Bhairahawassa. Sen tarkoitus on hellittää ylikuormitettuun Kathmandun lentokenttään kohdistuvaa painetta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat