Väkijoukko vaati Joe Bidenilta tekoja, kun presidentti vieraili kaupungissa, jossa 19 lasta kuoli kouluampumisessa

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on ilmaissut halua puuttua aseisiin liittyvään väkivaltaan, mutta presidentti yksin ei voi tehdä asialle paljoakaan.

Robbin koulun alueelle pystytettiin muistoksi kasvokuvat 24. toukokuuta tapahtuneessa ammuskelussa kuolleista lapsista ja aikuisista. Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja vaimo Jill Biden vierailivat paikalla sunnuntaina.

30.5. 11:29

”Tehkää jotakin”, väkijoukko huusi Yhdysvaltain presidentille Joe Bidenille Uvalden kaupungissa, kun Biden poistui texasilaisesta kirkosta, jossa hän osallistui messuun.

Samaan messuun osallistuivat texasilaisperheet, jotka olivat menettäneet omaisensa kouluampumisessa viime viikon tiistaina. Joukkosurmassa kuoli 19 lasta ja kaksi opettajaa. Kyseessä on Yhdysvaltojen pahin peruskouluun kohdistunut joukkosurma sitten Sandy Hookin vuonna 2012.

Presidentti Bidenin vastaus väkijoukolle oli vähäsanainen:

”Me teemme. Me teemme.”

Lue lisää: Ainakin 19 lasta ja kaksi aikuista kuollut koulu­ampumisessa Texasissa

Nähtäväksi jää, mitä Bidenin lupaamat teot ovat. Presidentti yksin ei voi tehdä asialle paljoakaan. Yhdysvalloilla ei ole kummoinen maine esimerkiksi aselakeihin puuttumisessa.

”Luvassa on kauniita ajatuksia ja rukouksia läheisensä menettäneille, mutta tuskin mitään sen enempää”, HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Elina Väntönen kirjoitti viime viikolla.

Vierailut surevien omaisten luona alkavat käydä Bidenille tutuiksi: vain pari viikkoa aiemmin hän matkusti Buffaloon, jossa kymmenen ihmistä oli kuollut, kun raskaasti aseistautunut mies hyökkäsi paikalliseen valintamyymälään.

Biden on säännöllisesti peräänkuuluttanut muutosta tilanteeseen, ja niin hän teki jälleen viikonloppuna.

”Voimme viimein tehdä mitä meidän täytyy tehdä meidän ja lapsiemme henkien suojelemiseksi”, Biden sanoi lauantaina Delawaren yliopistolla pitämässään puheessa.

Myös varapresidentti Kamala Harris vaati viikonloppuna jälleen tiukempia aselakeja.

Uvalden kaupungissa vieraillessaan Biden kävi yhdessä vaimonsa Jill Bidenin kanssa muistamassa Robbin koulun alueella verilöylyssä kuolleita lapsia ja aikuisia. Alueelle oli pystytetty jokaisesta uhrista isot kasvokuvat.

Hiljaisuudessa omaisten suruun osaa ottanut presidentti ei pitänyt Texasissa erillistä tiedotustilaisuutta.

Viikonloppuna uutisoitiin myös, että Yhdysvaltain oikeusministeriö ryhtyy tutkimaan viranomaisten toimia Texasin kouluampumisessa. Texasin viranomaiset ovat olleet voimakkaan tarkastelun kohteena siitä, miten poliisit vastasivat ampuma­välikohtaukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat